International

Premiera in Franta: Presedintele Hollande demite un ministru

Publicat: 02 iul. 2013
1

Presedintele francez Francois Hollande l-a demis marti pe ministrul Ecologiei, Delphine Batho, care a contestat public o importanta reducere a bugetului ministerului sau, in proiectul de buget pentru 2014, scrie AFP.

Aceasta minicriza, pe fondul austeritatii bugetare, ii pune in dificultate pe cei doi ministri ecologisti din guvernarea socialista, care au anuntat o reuniune de urgenta, marti seara. Unul dintre ei, Cecile Duflot, o sustinuse public pe Delphine Batho dupa declaratia acesteia.

„Este un buget prost”, declarase la postul de radio RTL Batho, 40 de ani, incalcand astfel principiul solidaritatii guvernamentale, in vigoare in Franta.

Reputata pentru seriozitatea si disciplina sa, Delphine Batho reactionase in urma reducerii cu 7% a fondurilor pentru ministerul sau, anul viitor. Prin aceasta masura, ministerul Ecologiei este unul dintre cele mai afectate de economiile pe care guvernul vrea sa le realizeze pentru a aduce deficitul public la 3,5% din PIB.

Recunoscand ca „situatia bugetara este extrem de dificila”, ministrul a adaugat ca acum „se pune problema: Este ecologia intr-adevar o prioritate? Avem capacitatea de a trece de la discurs la fapte?”.

„Presedintele Republicii a demis-o pe doamna Delphine Batho si l-a numit pe Philippe Martin (un deputat socialist) ministru al Ecologiei, dezvoltarii durabile si energiei”, a anuntat cateva ore mai tarziu presedintia.

Este pentru prima oara dupa alegerea sa, in mai 2012, cand presedintele Francois Hollande demite unul dintre cei 37 de ministri ai sai. In martie, fostul ministru al Bugetului Jerome Cahuzac a demisionat, recunoscand ca detinuse un cont nedeclarat in Elvetia.

Adauga un comentariu