International

Premieră în lume! Produse menstruale gratuite oferite de Scoţia

Publicat: 15 aug. 2022
Produse menstruale gratuite Scoţia
Scoția devine primul stat din lume care oferă gratuit tuturor femeilor produse menstruale gratuite

Prima ţară din lumea care va oferi produse menstruale gratuite este Scoţia. Deputatul laburist Monica Lennon a propus legea, care mai apoi a fost aprobată în unanimitate de Parlamentul scoţian în anul 2022.

Legea este introdusă pentru a proteja dreptul la produse menstruale gratuite, potrivit Sky News.

Scoţia, prima ţară din lume care oferă produse menstruale gratuite

Luni, 15 august 2022, va intra în vigoare Legea cu privire la produsele pentru perioada menstruală. Astfel, consiliile și furnizorii de educație din Scoția vor fi obligați prin legislaţie să se asigure că orice persoană care are nevoie de acestea să aibă la dispoziție produsele sanitare gratuite. De asemenea, elevele pot beneficia și de sfaturi și consiliere.

Deputatul laburist Monica Lennon a dat startul unei campanii pentru a pune capăt sărăciei menstruale din anul 2016 și a descris iniţial proiectul de lege ca fiind unul „practic”, și „progresist”.

„Sunt mândră că am fost pionier al Legii privind produsele pentru menstruație, care influențează deja schimbări pozitive în Scoția și în întreaga lume”, a declarat deputatul laburist Monica Lennon.

De asemenea, deputatul scoţian a menţionat ca totul este posibil atunci când politicienii se unesc pentru binele cetăţenilor.

„Autoritățile locale și organizațiile partenere au muncit din greu pentru a face din dreptul legal de a avea acces gratuit la produse menstruale o realitate. Le sunt recunoscătoare lor și miilor de oameni care s-au implicat în întreaga țară. Aceasta este o altă piatră de hotar importantă pentru militanții pentru demnitatea perioadei menstruale și pentru mișcările de bază, care arată diferența pe care o pot face alegerile politice progresiste și îndrăznețe. Pe măsură ce criza costului vieții se instalează, Legea privind produsele periodice este un far de speranță care arată ce se poate realiza atunci când politicienii se unesc pentru binele oamenilor pe care îi servim”, a spus ea.

Cine poate beneficia de aceste produse menstruale gratuite

În urma aprobării legii, consiliile din Scoția vor hotărî fiecare ce măsuri exacte vor pune în aplicare, dar vor avea obligația legală de a oferi „oricui are nevoie” acces la o gamă de produse „cu o ușurință rezonabilă”.

În momentul de faţă, tampoanele, absorbantele și unele produse reutilizabile sunt finanțate în școlile, colegiile și universitățile din Scoția.

Din anul 2017, circa 27 de milioane de lire sterline au fost alocate pentru a oferi acces în mediile publice. În acest context, secretarul pentru justiție socială, Shona Robison, a menţionat faptul că asigurarea accesului gratuit la produse menstruale „este fundamentală pentru egalitate și demnitate și elimină barierele financiare în calea accesului la acestea”.

„Acest lucru este mai important ca oricând, într-o perioadă în care oamenii fac alegeri dificile din cauza crizei costului vieții și nu dorim niciodată ca cineva să se afle în situația de a nu avea acces la produsele menstruale”, a declarat Shona Robison, secretar pentru justiţie socială.

De asemenea, secretarul susţine că Guvernul scoţian este primul din lume care ia o decizie de acest fel.

„Începând cu 2018, am întreprins o acțiune revoluționară prin furnizarea de produse menstruale gratuite pentru elevele și studentele din toate școlile, colegiile și universitățile noastre. Suntem mândri să fim primul guvern național din lume care ia astfel de măsuri”, a mai spus.

Produsele menstruale gratuite au fost implementate în toate unităţile de învăţământ primare și secundare din Anglia la începutul anului 2020.
Adauga un comentariu