Stiri medicale

Premiera medicala: Un ficat a fost dezvoltat din celule stem!

Publicat: 29 aug. 2013
7

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Yokohama, Japonia, au dezvoltat un tesut hepatic uman, din celule stem, acest succes reprezentand un pas important pentru viitorul transplanturilor de ficat, informeaza Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem.

‘Aceasta informatie arata cat de importante sunt celulele stem pentru viitorul medicinei, în general, si al medicinei regenerative, în particular. Speram ca romanii înteleg acest lucru, atat cei cu probleme de sanatate, cat si cei care sunt constienti de importanta mentinerii sanatatii. De aceea, ne dorim ca familiile din toata tara sa apeleze la bancile membre ARBACS pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, în scopul de a beneficia de realizarile ulterioare ale stiintei’, a declarat dr. Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES.

Potrivit dr. Tudor Panu, cu ajutorul acestui gen de studii se vor putea gasi alternative viabile care sa înlocuiasca transplanturile de organe. Totodata, ar putea ajuta si la testarea medicamentelor noi din piata.

‘Reactiile unui organ uman la medicamente sunt mult mai demne de încredere în ceea ce priveste asemenea teste, decat organul unui animal de laborator’, a adaugat presedintele ARBACS.

El a spus ca în prezent exista peste 100.000 de oameni în întreaga lume care au nevoie de transplanturi de organe, iar aproximativ 10% dintre americani necesita un ficat nou.

In anul 2013, în Romania, s-au efectuat 78 de transplanturi hepatice, potrivit doctorului Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni. AGERPRES

Adauga un comentariu