Razboi în Ucraina

Premierul britanic, Liz Truss: „Vladimir Putin a făcut o greşeală strategică invadând Ucraina”

Publicat: 26 sept. 2022
Premierul britanic Liz Truss Vladimir Putin a făcut o greşeală strategică invadând Ucraina
Premierul britanic s-a întâlnit miercuri, 21 septembrie, cu preşedintele SUA Joe Biden

Liz Truss, noul premier al Marii Britanii a declarat în cadrul unui interviu exclusiv pentru CNN faptul că anunţul lui Vladimir Putin privind intensificarea recrutării de militari pentru a susţine invadarea Ucrainei de către Moscova demonstrează doar ca preşedintele rus „a fost păcălit de Kiev”.

”A făcut o greşeală strategică invadând Ucraina. Cred că a fost păcălit de ucraineni. I-am văzut pe ucraineni continuând să respingă ofensiva rusă. Şi cred că el nu a anticipat puterea reacţiei lumii libere”, a spus şefa guvernului britanic.

Opinia premierului britanic Liz Truss asupra anunţului preşedintelui Putin

Premierul britanic Liz Truss, care perioada aceasta are de înfruntat poate cele mai mari schimbări pentru un prim-ministru britanic de la Winston Churchill încoace, s-a întâlnit miercuri, 21 septembrie, cu preşedintele SUA Joe Biden.

În cadrul interviului, premierul britanic a declarat că Washingtonul ”este un partener incredibil de apropiat”, dar nu a adăugat mai multe comentarii asupra declaraţiilor controversate pe care le-a făcut anul trecut, când era secretar de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare, şi în care a descris relaţia SUA-Marea Britanie ca ”specială, dar nu exclusivă”.

”Cred că relaţia noastră este specială şi este tot mai importantă într-o perioadă în care ne confruntăm cu ameninţări din partea Rusiei, cu o asertivitate sporită a Chinei. Suntem, ambele, democraţii care preţuiesc libertatea. Avem o legătură atât de puternică”, a declarat ea.

Fiind întrebată cum ar trebui să răspundă liderii occidentali dacă Putin ar intensifica activităţile militare în Ucraina, Truss a spus că ei ”nu ar trebui să asculte zăngănitul său de sabie şi ameninţările sale fictive”.

”În schimb, ce trebuie să facem este să continuăm să impunem sancţiuni Rusiei şi să continuăm să îi sprijinim pe ucraineni”, a arătat şefa cabinetului britanic.

Cancelarul german despre soarta războiului din Ucraina

În cadrul unui context asemănător, amintim că Olaf Scholz a spus zilele trecute că revenirea imperialismului odată cu războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu a fost un dezastru doar pentru Europa ci şi pentru ordinea păcii la nivel global, o ordine care este bazată pe reguli. De asemenea, cancelarul german a cerut ONU să o apere de cei care ar prefera o lume în care „cei puternici îi conduc pe cei slabi”.

„Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim”, a spus Scholz.

Cancelarul Scholz a mai menţionat că pentru a atinge mai bine acest obiectiv, sudul global are nevoie de un cuvânt mai important de spus în afacerile mondiale, adăugând că o responsabilitate mai mare ar veni o convingere mai mare.

De asemenea, sursele amintesc că aliaţii occidentali concurează cu Rusia pentru influenţă diplomatică de când Rusia a început invazia în Ucraina, pe 24 februarie. Așadar, cancelarul german a anunţat că Berlinul va găzdui pe 25 octombrie o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei. Totodată, Germania a anunțat că va ajuta guvernul de la Kiev cu „costul enorm al reconstrucţiei ţării”.

Revenind la subiectul principal, reiterăm faptul că premierul britanic Liz Truss și-a făcut publică opinia asupra anunțului făcut de Vladimir Putin, în cadrul unui interviu televizat.
Adauga un comentariu