Actualitate

Premierul desemnat Dacian Cioloș, declaraţii de ultimă oră înainte de votul din Parlament: Sper ca parlamentarii să voteze Guvernul Cioloș

Publicat: 20 oct. 2021
Dacian Cioloș la pupitru iar în spatele lui e află Dan Barna
Dacian Cioloș a apostrofat-o pe Diana Șoșoacă pe motiv că încurajează românii să nu se vaccineze

Înainte cu câteva minute de a începe şedinţa din Parlament în care se votează Guvernul Ciolos, premierul desemnat a oferit o scurtă declaraţie. Dacian Cioloș i-a îndemnat pe parlamentari să voteze Guvernul pentru că doar în acest fel România ar putea să depăşească criză politică în care se află.

Miercuri începând cu ora 10.00 în Parlamentul României sunt aşteptaţi senatorii şi deputaţii pentru a vota Guvernul Cioloș. Totuși, calculele sunt simple mai ales în contextul în care singura formaţiune politică care şi-a anunţat susţinerea este USR. În acest fel, cu dor 80 de voturi din totalul de 234 necesare, Guvernul Cioloș este ca și picat.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, i-a îndemnat pe parlamentari să voteze Guvernul

Într-o scurtă declaraţie făcută la intrarea în Parlament, înainte de vot, premierul desemnat i-a îndemnat pe toţi parlamentarii să gândească în afara politicii de partid şi să voteze Guvernul Cioloș. Premierul este de părere că doar printr-un vot pozitiv se poate pune punct crizei politice în care se află România. Pe de altă parte, premierul a menţionat faptul că Guvernul USR este un guvern de specialişti care pot lua măsuri rapide în problema pandemiei, a crizei energetice şi de implementare a PNRR:

Acum o săptămână am fost desemnat să formez un Guvern şi o echipă de guvernare dată fiind situaţia în care niciun alt partid sau alianţa nu a propus nicio formă de Guvernare. Suntem în fața dumneavoastră şi mergem să propunem o echipă care să guverneze în situaţie de criză cu un program de guvernare adaptat pentru această perioadă pandemică. Cu soluţii pentru criza pandemică, energetică şi pentru PNRR. USR îşi asuma responsabilitatea politică. Astăzi mergem în Parlament să prezentăm echipa şi programul. Sper ca parlamentarii să voteze Guvernul pentru că aşa ar fi înţelept. Sper că mesajele noastre să-i convingă pe parlamentari. Soluţia este aici şi nu mai avem timp de pierdut. a declarat Dacian Cioloș.

Şanse minime ca Guvernul Cioloș să treacă de votul din Parlament

În schimb, calculele politice par să fie nefavorabile pentru USR și Guvernul Cioloș. Formaţiunea politică se bazeză pe susţinerea a doar 80 de parlamentari, ceilalţi declarând deja că nu vor susţine acest Guvernul. Liderii politici din PSD și PNL au declarat în repetate rânduri că Guvernul Cioloș nu are susţinere iar acest lucru s-a văzut în comisiile de specialitate când toţi miniştrii, în afară de Cătălin Drulă care a luat din greşeală aviz pozitiv, au primit aviz negativ.

Ce urmează după ce Guvernul Cioloș va pica testul din Parlament

După ce Guvernul Cioloș va pica in Parlament, urmează o nouă rundă de negocieri la Cotroceni. Președintele urmează să cheme toate partidele la o altă negociere. Totusi, momentan, nu se cunosc cu exactitate ce vor face partidele parlamentare. In schimb, cei din PSD au anuntat deja că formatiunea politică doreste alegeri anticipate si vor învestirea unui Guvern de specialisti, de tranzitie, pana la data in care urmează ca romanii să fie chemati la vot.

Pe de altă parte, AUR impărtăseste aceeasi opinie, iar cei din PNL iau in calcul mai multe variante. Liberalii doresc, ori mentinerea propunerii de premier in persoana lui Florin Cîțu, variantă respinsă de cei din USR și Dan Barna, dar iau in calcul si posibilitatea alegerilor anticipate.

 

Adauga un comentariu