National

Premierul Florin Cîțu, reacție în scandalul de braconaj: „Ursul împușcat de prințul austriac nu era cel mai mare”

Publicat: 05 mai 2021
Florin Cîțu vorbește la microfon
Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat cum se va desfășura revenirea la normalitate în această vară

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat este probabil cel mai mare din UE.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Premierul Florin Cîțu comentează scandalul. Acesta spune că lucrurile nu stau chiar cum au fost prezentate.

„Am avut o discuție cu domnul ministru, se pare că nu toate datele sunt corecte. Se pare că nu este cel mai mare urs”, a declarat Florin Cîțu.

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc cere demisia ministrului Mediului după scandalul ursului de aur

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc menționează faptul că România a ajuns din nou în atenția lumii printr-o întâmplare nefericită. Unul dintre cele mai mari exemplare de urși din Europa a fost ucis de către un vânător de trofee care a plătit bani grei pentru acest lucru.
„Este o situație extrem de gravă, iar bâlbâiala autorităților în a explica acest lucru întărește convingerea că la mijloc sunt mai multe interese. Ministerul Mediului continuă să ne vândă gogoși cu urși problemă care trebuie uciși pentru că atacă așezările omenești. Noțiunea de urs problemă nu își are rostul în această ecuație. Nu ursul este problema, ci tocmai omul este cel care trebuie tras la răspundere. Restrâgerea habitatului natural al ursului a dus la această chestiune. Defrișările masive au făcut că animalele sălbatice să caute hrană mai aproape de așezările umane, iar toate aceste fapte nu au făcut decât să se ajungă exact la ceea ce ne confruntăm astăzi.Cât despre aceste așa zise derogări speciale, situația este neclară.
Nu cred că se impunea uciderea unui urs, fie și o mamă cu pui, animal împins de foame către locuințele din jur. Se putea ajunge la tranchilizarea animalului și transportarea acestuia într-o zona protejată. Și nu este singurul caz de acest gen. Însă până la uciderea unui alt urs, care nici măcar nu a coborât spre așezările umane, este cale lungă. Ministrul Tanczos Barna, cei de la Garda de Mediu și toți cei implicați în acest scandal trebuie demiși de urgență. Nu se pot căuta scuze la infinit, nu putem face derogări pentru orice prinț sau șmecheraș care vine cu o pușcă în spinare și plătește un sac de bani să se distreze în pădurile românești.

Marius Ostaficiuc: Ministrul Mediului trebuie să aibă un dram de onoare și să nu mai acopere toate aceste vânători mascate sub umbrela derogărilor, a vânătorilor animalelor cu probleme etc.

România nu este în stare să-și păstreze fauna ce o face unică în Europa. Însă Guvernul USR- PNL- UDMR nu face nimic altceva decât să-și dea cu stângul în dreptul pe zi ce trece. Este o situație scandaloasă pe care ei încearcă să o bage sub preș. Să iasă public și să arate acea derogare, să iasă public și să explice de ce a fost nevoie de luni bune pentru a da acea derogare în condițiile în care atacul ursoaicei s-a derulat cu mult înainte. Să ne explice domnul ministru ce a pățit prințul respectiv sau ce ar trebui să pățească și ce s-a întâmplat cu cei 7.000 de euro pe care acesta i-a plătit.
România nu trebuie să fie vândută bucată cu bucată, România are nevoie să-și conserve tot ceea ce are mai bun. Se impune o anchetă la cel mai înalt nivel în ceea ce privește scandalul cu ursul omorât cu largul concurs al autorităților române”, a declarat Marius Ostaficiuc, deputatul PSD.Adauga un comentariu