National

Premierul Indiei, Narendra Modi vrea a țara să emită zero noxe poluante până în 2070

Publicat: 01 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Indiei Narendra Modi vrea a țara să emită zero noxe poluante până în 2070
India a promis că va emite zero noxe până în 2070

India și-a anunțat planuri de a-și reduce emisiile la zero net până în 2070 – pierzând un obiectiv cheie al summit-ului COP26 ca țările să se angajeze să atingă această țintă până în 2050.

Prim-ministrul Narendra Modi și-a făcut angajamentul la conferința de la Glasgow. Este prima dată când țara își asumă un astfel de angajament.

India este a patra putere poluantă din lume dar poluează de aproape 10 ori mai puțin pe cap de locuitor decât SUA

Zero net, sau a deveni neutru în carbon, înseamnă a nu adăuga la cantitatea de gaze cu efect de seră aflată în prezent în atmosferă. În schimb, China a anunțat planuri pentru neutralitatea carbonului până în 2060 , în timp ce SUA și UE urmăresc să atingă cifra de zero până în 2050. India este al patrulea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, după China, SUA și UE.

Raportat la populația sa uriașă înseamnă că emisiile sale pe cap de locuitor sunt mult mai mici decât alte economii mondiale majore. India a emis 1,9 tone de CO2 pe cap de locuitor în 2019, comparativ cu 15,5 tone pentru SUA și 12,5 tone pentru Rusia în acel an. Modi și-a făcut angajamentul ca unul dintre cele cinci angajamente din țara sa.

Acestea includ angajamentul ca India să obțină 50% din energie din resurse regenerabile până în 2030 și, până în același an, să reducă emisiile totale de carbon proiectate cu un miliard de tone.

În timp ce ținta net zero pentru 2070 ar fi putut dezamăgi activiștii și experții din Glasgow, Modi pare să fi impresionat oamenii acasă.

Vikas Pandey de la BBC relatează că premierul pare să fi găsit calea de mijloc pentru baza sa – el este văzut ca fiind serios în privința schimbărilor climatice, dar fără a compromite potențialul economic al Indiei.

Evenimentele meteo extreme sunt noua normalitate, susţin cercetătorii care au analizat schimbările climatice

Evenimentele meteorologice extreme – inclusiv valuri de căldură puternice și inundații devastatoare – sunt acum noua normalitate, spune Organizația Meteorologică Mondială. Specialiştii au studiat şi analizat schimbările climatice

Raportul Starea Climei pentru 2021 evidențiază o lume care „se schimbă în fața ochilor noștri”. Temperatura medie pe 20 de ani din 2002 este pe cale să depășească pentru prima dată 1C peste nivelurile preindustriale.

Studiul constată că ultimii șapte ani, inclusiv acesta, sunt probabil cei mai călduroși din istorie, deoarece gazele cu efect de seră au atins concentrații record în atmosferă.

Creșterea însoțitoare a temperaturilor propulsează planetă într-un „teritoriu neexplorat”, spune raportul, cu impact în creștere pe întreaga planetă. „Evenimentele extreme sunt noua normă”, a spus profesorul OMM Petteri Taalas. „Există tot mai multe dovezi științifice că unele dintre acestea poartă amprenta schimbărilor climatice induse de om”. Profesorul Taalas a detaliat câteva dintre evenimentele extreme care au fost trăite în întreaga lume în acest an.

Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat în toată Europa, depășind nota precedentă cu o distanță considerabilă, spun oamenii de știință. Temperaturile din regiune au fost cu peste 1,9C peste media pe termen lung dintre 1981 și 2010, iar asociațiile de protecție a mediului trag un semnal de alarmă referitor la schimbările climatice.

Adauga un comentariu