Razboi în Ucraina

Premierul Liz Truss a promis că Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei

Publicat: 22 sept. 2022
Liz Truss Vladimir Putin
Liz Truss a spus că Vladimir Putin încearcă să-şi justifice eşecul catastrofal în Ucraina

Liz Truss a promis că Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până când va câştiga victoria contra Rusiei. Anunţul a fost făcut miercuri seara, 21 septembrie, în Adunarea Generală a ONU.

„În acest moment critic al conflictului, promit că ne vom menţine sau ne vom spori sprijinul militar pentru Ucraina atâta timp cât va fi necesar (…) Nu vom fi liniştiţi până când Ucraina nu va triumfa”, a asigurat Truss.

Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu armele nucleare deținute de Rusia

Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei

După ce Marea Britanie a promis că va continua să ofere ajutor militar Ucrainei, tot miercuri, 21 septembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un mesaj video transmis în timpul Adunării Generale, a pledat cu forţă pentru „pedeapsă justă” împotriva Rusiei, pe care preşedintele american Joe Biden a acuzat-o că a „încălcat cu neruşinare principiile Cartei Naţiunilor Unite”.

Premierul britanic a spus de altfel că preşedintele rus Vladimir Putin, care a anunţat mobilizarea a sute de mii de rezervişti miercuri dimineaţă, 21 septembrie, „încearcă să-şi justifice eşecul catastrofal” în Ucraina.

„Asta nu va funcţiona. Alianţa internaţională este puternică, iar Ucraina este puternică”, a spus Liz Truss.

Pentru şefa cabinetului britanic, „ucrainenii nu doar îşi apără propria ţară, ci apără valorile noastre şi securitatea lumii întregi. De aceea trebuie să acţionăm”.

Aşadar, premierul britanic a promis că „Marea Britanie va cheltui 3% din PIB-ul său pentru apărare până în 2030, păstrându-şi (să) poziţia de lider ca actor de securitate în Europa”.

În cele din urmă, Liz Truss a pledat pentru un plan economic liberal larg – un fel de alianţă „NATO economică”: „G7 şi partenerii noştri care au aceleaşi opinii trebuie să acţioneze ca o NATO economică, pentru a ne apăra colectiv prosperitatea”.

Declarația controversată a lui Serghei Șoigu

În contextul în care președintele rus Vladimir Putin anunța miercuri, 21 septembrie, că va declara mobilizarea parțială a populației pentru războiul din Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că „toate forţele armate ale Rusiei, inclusiv ‘triada nucleară’ îndeplinesc ordinele preşedintelui”.

Serghei Șoigu a declarat totodată că mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin se va aplica „doar celor cu experiență militară anterioară” și că sunt vizați circa 300.000 de rezerviști.

Ministrul rus al Apărării a mai spus că Rusia luptă nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Occidentului și a mai explicat că oamenii „vor fi pregătiți din punct de vedere militar înainte de a fi desfășurați”, adăugând că mobilizarea nu va include „persoane care au servit ca recruți sau studenți”.

De asemena, Serghei Șoigu a oferit o cifră a pierderilor rusești, spunând că 5.937 de persoane au fost ucise în timpul conflictului din Ucraina. Chiar și așa, numărul anunțat de el este cu mult sub estimările date de agențiile ucrainene și occidentale.

Reiterăm faptul că președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, într-un discurs, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina și a amenințat Occidentul cu armele nucleare deținute de Rusia, mai performante decât ale Vestului.

În ciuda anunțului și amenințărilor, premierul Liz Truss a promis că Marea Britanie va continua să ofere ajutor militar Ucrainei, în lupta sa cu forțele armate ruse.
Adauga un comentariu