Actualitate

Premierul Ludovic Orban respinge renumărarea voturilor: „Gabriela Firea ar trebui să mai citească legea”

Publicat: 30 sept. 2020
Ludovic Orban
Premierul României, Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban respinge solicitarea Gabrielei Firea ca Guvernul să fie de acord cu renumărea voturilor acolo unde sunt suspiciuni de fraudă la alegerile locale. Firea cere renumărarea voturilor chiar dacă s-a ieșit din termenul de contestare și spune că decizia e la latitudinea guvernului.

„Nu Guvernul ia aceste decizii. Procesul electoral este un proces care se derulează sub autoritatea Birourilor Electorale. Ar trebui să mai citeasca legea”, a declarat, miercuri, 30 septembrie 2020, Ludovic Orban.

Protest organizat de PSD la Biroul Electoral Sector 1

PSD a organizat un protest la Biroul Electoral Sectorul 1. Protestatarii cer renumărarea voturilor, la fel ca și primarul în funcție, Dan Tudorache.

Azi-noapte, Clotilde Armand și-a proclamat victoria în alegerile pentru Primăria Sectorului 1 din București. Clotilde Armand a precizat că are cu peste 1.000 de voturi peste Dan Tudorache și că nu mai e nevoie de renumărarea voturilor.

Biroul Electoral Central va lua azi o decizie privind eventuala renumărare. Gabriela Firea vorbește și ea despre fraudă și renumărare, iar astfel de solicitări au început să vină și din alte zone din țară.

Dan Tudorache, primarul în funcție al sectorului 1, prezent la protest, a declarat că Biroul Electoral Central trebuie să ia decizia de renumărare a voturilor.

„Sper să se ia o decizie favorabilă pentru renumărare. Am fost acuzat (de Clotilde Armand, n.red.) că aș fi fraudat alegerile, nu vrea să vadă dacă le-am fraudat sau nu? Dacă se va demonstra că este mai mare de 1.000 de voturi, cât au constatat cei de la AEP, atunci cu siguranță e o mare problemă… sau va fi mai mică. Cred că le e frică de pierderea alegerilor după renumărare”, a declarat Dan Tudorache.

Renumărarea voturilor nu doar în Sectorul 1?

Primarul în funcție din Sectorul, Dan Tudorache, 1 a declarat că BEC ar putea decide ca voturile să fie renumărate și în alte localități din țară, dar și la Primăria Capitalei.

„BEC va decide renumărarea nu numai pentru sectorul 1, au mai fost solicitări din toată țara, bănuiesc că va da curs solicitărilor tuturor partidelor. Vă spun doar un temei legal: eu am pus mâna pe un proces verbal semnat în alb de toți reprezentanții unui partid, a fost prezentat și la politie, îmi puteți explica cum a ajuns un proces verbal semnat în alb? Și urma ulterior să fie completat cu ce cifre doresc”, a menționat Dan Tudorache.

Clotilde Armand a clamat victoria

Clotilde Armand și-a anunțat victoria marți seară, cu puțin timp înainte de miezul nopții. Ea susține că diferența de voturi în favoarea ei este de peste 1.000 de voturi și i-a amenințat pe pesediști să nu mai „umble la voturi”.

„Matematic am învins”, a anunțat Clotilde Armand marți seară, în fața Biroului Electoral Sector 1.

Aceasta susține că „nu există baza legală pentru renumărare”, cu trimitere la decizia pe care urmează să o anunțe miercuri Biroul Electoral Central. Mai mult, Armand și-a avertizat adversarii să nu mai „umble la voturi” și a promis că ancheta pornită privind eventualele fraude va merge până la capăt.

„Dacă Tudorache și Firea vor mai mulți ani de închisoare, eu zic să încerce să mai umble la voturi. (…) Promit că voi lupta cu toată forța mea ca tentativa de fraudare care a existat să nu rămână nepedepsită”, a menționat Clotilde Armand.

Clotilde Armand susține că diferența de voturi dintre ea și Daniel Tudorache este de peste 1.000 în favoarea ei.

Clotilde Armand (candidatul USR-PLUS, susținut și de PNL) a obținut 36.255 de voturi, iar contracandidatul ei, Daniel Tudorache (PSD) a primit 35.322 de voturi, potrivit unor surse USR.

Adauga un comentariu