Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă are prima reacție după acuzațiile de plagiat a tezei de doctorat

Publicat: 18 ian. 2022
Nicolae Ciucă, premierul României, în Parlament îmbrăcat în haine militare
Premierul Nicolae Ciucă a răspuns acuzațiilor de plagiat a tezei de doctorat

În spaţiul public au apărut informații referitoare la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Jurnalista Emilia Șercan susține, într-un articol, faptul că teza este plagiată. În replică, premierul a oferit un răspuns spunând că teza lui de doctorat este rodul anilor de studii.

După apariția în spaţiul public a informației, mai mulţi parlamentari din opoziție i-au cerut demisia premierului Nicolae Ciucă, fiind a doua persoană din actualul Guvern care se confruntă cu asemenea acuzații.

 

Premierul Nicolae Ciucă, primă reacție după acuzațiile de plagiat a tezei de doctorat

Într-un răspuns la acuzațiile apărute în spaţiul public, cele în care Nicolae Ciucă şi-ar fi plagiat teza de doctorat, premierul are şi un răspuns oficial. Acesta menţionează faptul că teza lui de doctorat este rodul anilor de muncă și de cercetare științifică. Altfel spus, acesta a afirmat faptul că teza lui de doctorat este publică și că în ultimii 20 de ani a fost așa, ea putând fi verificată de oricine:

Apreciez interesul dumneavoastră față de etică academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice. Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă. Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.

Premierul Nicolae Ciucă acuzat că și-a plagiat teza de doctorat

Conform dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan, premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat. Aceasta declară faptul că cel puţin 42 de pagini, din totalul de 138 sunt plagiate. Aceasta a mai arătat faptul că 19 pagini au fost copiate din alte două teze de doctorat susținute anterior:

”Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată. Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă.”, a sesizat jurnalista

Nu este primul scandal de plagiat din Guvernul Ciucă! Florin Roman și-a dat demisia

Nu este primul scandal în care un membru din Guvernul Ciucă este implicat. În urmă cu doar câteva luni, ministrul Digitalizării, Florin Roman, și-a dat demisia după ce în spaţiul public au apărut informații despre faptul că a plagiat teza de dizertație. La acea dată, fostul ministru susținea faptul că nu există în realitatea o asemenea plagiatură și că sursele de inspirație sunt trecute în bibliografia de la sfârșitul tezei:

„Plagiat înseamnă să îți asumi parțial său integral o lucrare științifică ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzația de plagiat la adresa mea e nefondată. Într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților.

La finalul dizertației, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aș spune pe acest subiect, inclusiv faptul că profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună (…) explica Florin Roman.
Comentarii
  • Bre Ciuca, PLAGIATUL e plagiat cum PENALI IN FUNCTII PUBLICE, sunt penali!
    Plagiatul a fost intotdeauna PLAGIAT, aaaaa ca nunse putea verifica si toti v ati facut doctori ca de, asa era bine la cv asta e altceva!
    Daca e Plagiat e plagiat

  • Un alt infractor care prin ultraj sia tras diplome si doctorate smulgand astfel in mod ilegal avantaje financiare pe nedrept ! , cum ati numi voi o astfel de pramatie ?

Adauga un comentariu