Actualitate

Premierul Olandei vine în vizită în România. Ce trebuie să mai vindem pe nimic pentru a fi acceptați în Schengen?

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Premierul Olandei vine în vizită în România. Ce trebuie să mai vindem pe nimic pentru a fi acceptați în Schengen
Premierul Olandei, Mark Rutte va veni intr-o vizită oficială în România și se va întâlni cu Klaus Iohannis

Premierul olandez vine săptămâna viitoare într-o vizită oficială în România, potrivit unor surse guvernamentale. Evenimentul are loc în contextul unui posibil vot, în decembrie, pentru intrarea României în Schengen, față de care Olanda a rămas reticentă.

Conform unor surse premierul Olandei vine într-o vizită oficială în România, săptămâna următoare. Asta în condiţiile în care Olanda este o puternică contestatară a intrării țării în spațiul Schengen. Unele voci susțin că miza vizitei este o negociere a acordului țării pentru integrarea completă a României.

Premierul Olandei în vizită în România

Conforma datelor existente, premierul Olandei va veni într-o vizită oficială în România. Mark Rutte vine, conform unor surse, pentru a negocia votul țării pe intrarea româniei în Schengen. Asta în condiţiile în care Olanda și Finlanda s-au opus intrării țării noastre la votul din 2011. Trebuie precizat faptul că, pentru a intrat în spaţiul Schengen, România are nevoie de un vot în unanimitate. Concret, fiecare țară din cadrul Consiliului JAI are drept de veto, putând bloca oricând demersul.

Klaus Iohannis a mai avut o întâlnire cu premierul olandez spunând că cele două țări au discutat lucruri aplicate și că România mulţumeşte Olandei pentru sprijinul militar din perspectiva NATO

„Am apreciat sprijinul Olandei, prin prezența militară consistentă în România. Am convenit să continuăm cooperarea noastră strânsă pe agenda UE, în special pe subiectele de interes comun”, a mai scris președintele României la acel moment pe Twitter.

Același Klaus Iohannis vorbea despre faptul că există posibilitatea că România să adere la Schengen, dar că nu există o siguranță totală mai ales din perspectiva unor reticiențe  venite din partea unor țări.  Aderarea României la Schengen a stârnit reacții nervoase din partea europarlamentarilor români. Primul care a reacționat în acest sens a fost chiar Rareș Bogdan ce le-a spus, într-o şedinţă în Parlamentul European, că și ţara noastră poate să folosească arma șantajului dacă nu va fi primită în spațiul comun.

Olanda vorbește despre corupția din România, dar nu vede putregaiul din curte

Motivul oficial pentru care Olanda refuză să semneze pentru aderarea României la Spațiul Schengen este ”corupția din României”. Premierul Olandei a punctat acum ceva timp faptul că țara trebuie să îşi rezolve problemele interne, iar ulterior să-și dorească integrarea în spațiu:

Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptăţi în direcția bună” explica Mark Rutte.

Asta în condiţiile în care societatea olandeză colcăie de corupție. ING Groep NV a fost cercetată într-un dosar de spălare de bani, iar grupul bancar olandez a fost de acord să plătească, atenție, suma de 775 milioane de euro. Banca a fost acuzată că în perioada 2010-2016 nu a împiedicat clienții de a face spălare de bani sau de a finanța, atenție, terorismul!!!

Așadar, Olanda vorbește despre corupția din România care, desigur, există, dar nu vorbește despre scandalurile bancare și sutele, miliardele de dolari/euro care au fost folosiţi pentru lucruri ilicite. În fapt, Olanda este speriată pentru că, odată intrată în Schengen, România ar putea să înregistreze un flux mare de comerț datorită Portului Constanța care ar putea umbri Portul Rotterdam. Așadar, vom vedea ce vă mai vine România odată cu vizita premierului Olandei în țară.

 

Comentarii
Adauga un comentariu