National

Premii mai mari pentru elevii olimpici

Publicat: 22 feb. 2013
1
Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat vineri in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern prin care propune acordarea unor premii mai mari pentru elevii care obtin distinctii la olimpiadele internationale.
Pentru elevii care obtin distinctii la etapele internationale ale competiiiilor pe discipline scolare desfasurate la nivel mondial se propune acordarea urmatoarelor premii: premiul special pentru medalia de aur si punctaj maxim – 13.500 lei, premiul I/medalie de aur – 10.400 lei, premiul II/medalie de argint – 8.900 lei, premiul III/medalie de bronz – 6.300 lei si mentiune – 4.300 lei.
Totodata, pentru elevii care obtin distinctii la etapa internationala a competitiilor pe discipline ?colare desfasurate la nivel european sau regional se propun urmatoarele premii: premiul I/medalie de aur – 4.500 lei, premiul II/medalie de argint – 4.000 lei, premiul III/medalie de bronz – 3.100 lei, mentiune – 2.700 lei.
Proiectul de Hotarare de Guvern privind stimularea performantei inalte din invatamantul preuniversitar urmareste actualizarea cadrului normativ al masurilor financiare necesare organizarii competitiilor scolare, a comunicarilor stiintifice, a simpozioanelor, a competitiilor extrascolare si a proiectelor educative la nivel judetean, interjudetean, regional, national si international. Astfel, prin Hotararea de Guvern va fi abrogat un act normativ similar din 1994, care nu mai corespunde evolutiilor inregistrate in domeniul competitiilor scolare si extrascolare nationale si internationale, dupa cum se arata in Nota de fundamentare a proiectului.
In proiect se mai arata ca elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si cei din invatamantul particular si confesional acreditat, care participa la competitii scolare, comunicari stiintifice, simpozioane si competitii extrascolare si proiecte educative judetene, interjudetene, regionale, nationale sau internationale si la pregatirea centralizata a loturilor nationale ale Romaniei pentru olimpiadele internationale beneficiaza pe perioada desfasurarii de o serie de facilitati.
Este vorba despre cazare si masa in internatele si cantinele scolare, in taberele scolare, in caminele si cantinele studentesti, in cabane si hoteluri de pana la trei stele inclusiv. De asemenea, ei beneficiaza de transport cu trenul, cu mijloace rutiere, maritime sau fluviale si cu avionul. Transportul cu trenul se face la clasa a II-a, pe distante mai mici de 300 kilometri, respectiv la clasa I, cu vagon de dormit sau cu avionul pe distante de cel putin de 300 kilometri. Totodata, se asigura diurna, fonduri pentru obtinerea vizei, a asigurarilor medicale si pentru cheltuieli cu decontare ulterioara pentru elevii care fac parte din loturile Romaniei participante la etapa internationala a competitiilor scolare. Cadrele didactice care insotesc elevii la activitatile mentionate beneficiaza de aceleasi drepturi pe care le au acestia.
Proiectul de act normativ prevede si cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, pentru elevii care obtin distinctii la etapele judetene, regionale si nationale ale competitiilor scolare.
De asemenea, sunt prevazute cuantumurile stimulentelor financiare acordate formatiilor sau echipelor de elevi care obtin distinctii la etapele judeteane, interjudetene, regionale si internationale ale competitiilor scolare.
Cadrul didactic care a pregatit elevul sau echipa de elevi va primi un stimulent egal cu cel al acestora. In cazul in care la pregatire au participat mai multe cadre didactice, stimulentul acordat se imparte in mod egal la acestea. De asemenea, scoala frecventata de elev va primi acelasi stimulent ca acesta, care va fi utilizat pentru dotari destinate disciplinei la care a fost obtinuta performanta scolara.
Cuantumurile stimulentelor se indexeaza anual, in functie de evolutia preturilor, nivelurile absolute fiind stabilite de catre MEN, prin ordin de ministru. Institutii de stat si particulare, societati, agenti economici, ONG-uri, edituri etc. pot acorda stimulente speciale elevilor care au obtinut distinctii la competitiile scolare si extrascolare. Cuantumurile stimulentelor financiare reprezinta sumele nete ce se acorda elevilor care au obtinut distinctii la competitiile scolare.
sursa:realitatea.net 
Adauga un comentariu