News Flash:

Premii pentru profesorii Centrului de Excelenta

8 Decembrie 2005
947 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Premiile sunt mai mult simbolice, cu toate acestea este bine ca eforturile profesorilor ieseni care predau la Centrul de Excelenta sunt recunoscute de comunitatea locala", a declarat Seryl Talpalaru, directorul Centrului de Excelenta

Profesorii care indruma elevii Centrului de Excelenta din Iasi vor fi premiati pentru efortul pe care il depun la fiecare sfarsit de saptamana pentru a-i instrui pe tinerii capabili de performanta. Premierea celor 94 de cadre didactice va avea loc la Casa Corpului Didactic pe data de 15 decembrie, iar fondul alocat acestui eveniment este de 130 milioane lei (1.300 RON). Banii au fost alocati de catre Consiliul Local, iar suma care va reveni fiecarui dascal din cadrul Centrului de Excelenta va fi de aproximativ 1 milion lei (100 RON). "Premiile sunt mai mult simbolice, cu toate acestea este bine ca eforturile profesorilor ieseni care predau la Centrul de Excelenta sunt recunoscute de comunitatea locala. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca pe perioada grevei generale cursurile de excelenta nu au fost intrerupte", a declarat Seryl Talpalaru, directorul Centrului de Excelenta. Cursurile Centrului de Excelenta sunt urmate de tinerii care doresc sa-si aprofundeze cunostintele, coordonati de profesori cu experienta din invatamantul preuniversitar, dar si din cel universitar. Numarul tinerilor inscrisi pentru acest an scolari este de 700 de cursanti. Cei mai multi dintre tinerii urmeza cursuri de matematica, iar biologia, chimia, fizica si informatica sunt celelalte obiecte care sunt studiate in cadrul centrului. Pe parcursul anului trecut, cursantii Centrului de Excelenta au obtinut mai multe performante, 85 la suta dintre acestia au participat la fazele nationale ale olimpiadelor scolare, iar 46 de elevi au fost premiati. Marius Pachitariu, elev al Centrului de Excelenta, a obtinut medalia de argint la Balcaniada de Matematica. De asemenea, elevul Horia Teodorescu a primit Grand Prix 2005, de la NASA, pentru proiectul "Colonizarea spatiului cosmic". La concursul National de Soft Cupa Siveco 2005, unde au participat peste 500 proiecte, echipele de la Centrul de Excelenta au obtinut premiul al II-lea si premiul oferit de o prestigioasa firma de microprocesoare, constand intr-o excursie in Irlanda, la Dublin.
Marilena ROJNITA

Cadrele didactice au ramas fara salarii

•Fondurile pentru salarii exista, insa actele necesare deblocarii banilor s-au impotmolit la Directia de Finante

La sfarsit de an si dupa o greva indelungata, profesorii din municipiu au ramas fara salarii. Desi fondurile pentru plati exista, birocratia a incurcat itele si actele necesare eliberarii banilor din Trezorerie s-au impotmolit la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ). Profesorii trebuie sa primeasca salariile, in functie de unitatea de invatamant la care lucreaza, intre 5 si 15 decembrie. Pana acum insa, din 113 centre bugetare din invatamant doar 6 scoli au primit banii de salarii. Restul profesorilor au ramas in asteptare, pentru ca actele s-au pierdut la DGFPJ, institutie subordonata prefectului. Pentru ca dascalii sa nu dea vina pe primarie, sefii municipalitatii s-a dezvinovatit ieri. "Profesorii trebuie sa inteleaga ca nu suntem responsabili de intarzierea salariilor. Directia Economica a primariei nu a primit actele necesare avizarii si impartirii fondurilor pe scoli. De la CJ am aflat ca actele au plecat la DGFPJ, care nu stiu din ce motiv nu ne-au trimis actele. L-am sunat pe prefect, insa acesta este plecat din oras", au spus ieri sefii municipalitatii. Pentru plata salariilor din invatamant la sfarsitul anului, bugetele locale trebuie sa primeasca fonduri suplimentare de la Guvern in baza cotelor defalcate din incasarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA). Ministerul Finantelor Publice a alocat fondurile pentru Iasi, care au incarcat bugetul Consiliului Judetean. In sedinta de pe 2 decembrie, legislativul judetean aproba modificarea bugetului, perfectand astfel actele pentru departajarea fondurilor pentru localitatile din judet. In mod normal, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) trebuie sa verifice repartizarea banilor pe localitati si sa trimita catre primarii pentru aprobarea si separarea pe fiecare unitate de invatamant a fondurilor alocate. Odata plata semnata de principalul ordonator de credite, in speta primarul, fiecare scoala poate sa ridice banii necesari platii salariilor de la Trezorerie. Circuitul birocratic complicat s-a stricat brusc la sfarsit de an.
Lucian SCHIOPU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1418 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016925 (s)