News Flash:

Premii si prietenie

6 Decembrie 1999
1152 Vizualizari | 0 Comentarii
•au fost acordate premiile Asociatiei Scriitorilor din Iasi

Asociatia Scriitorilor Iasi este printre putinele institutii care isi mai permit sa acorde premii, in fiecare an, fiind, de fapt, una dintre putinele care mai desfasoara activitate, in sensul adevarat al ideii de activitate. Cu ambitia de a nu ramine in conul de umbra al dificultatilor, Asociatia s-a reunit vineri, 3 decembrie, la Casa Pogor, iar membrii juriului au acordat premiile pe acest an la sectiunile creatie, critica si debut. In fruntea acestui juriu s-a aflat criticul Ion Holban, directorul Teatrului National "Vasile Alecsandri", alaturi de care au mai deliberat scriitorii Liviu Papuc, George Badarau, Nicolae Turtureanu, Daniel Dimitriu si Gellu Dorian, care au decis numele scriitorilor catre care s-au indreptat distinctiile institutiei iesene. Pentru poezie, au fost nominalizati Adrian Alui Gheorghe, de la Piatra Neamt, si ieseanul Radu Andriescu, aflat la "Sfirsitul drumului si inceputul calatoriei"; la critica a fost rindul universitarilor Dan Manuca, cu "Perspective critice" si Adrian Voica, pentru contributii in spatiul prozodiei, precum si al cunoscutului Florin Faifer, care vede demersul critic prin "efectul de prisma"; la debut, a venit vremea lui Valentin Talpalaru, inca "Ghemuit intr-un simbure", si al tinerei Florina Zaharia, de la Galati. Asociatia a hotarit si doua premii de excelenta, acordate profesorului Liviu Leonte, pentru intreaga activitate, si americanului Adam J. Sorkin, pentru realizarea antologiei poetilor ieseni, in limba engleza, lucrare pe care a popularizat-o cu succes in Statele Unite, in cursul acestui an. Ar mai fi de mentionat premierea debutantilor Valentin Talpalaru si Florina Zaharia de catre filiala ieseana a Aliantei pentru Romania, care a tinut sa fie reprezentata la aceste manifestari, dar mai ales atmosfera deosebit de deschisa in care s-a derulat decernarea premiilor. In incheierea actiunii, Muzeul Literaturii Romane a organizat un moment in memoriam Mircea Doru Lehovici, stralucitul profesor de limba si literatura romana de la Liceul "Costache Negruzzi", plecat prea devreme dintre noi, cind tocmai incepuse sa implineasca proiectele sale de creatie. In amintirea lui au vorbit cei care i-au fost apropiati, fiind pe masa si cartile care au ramas, de publicarea carora s-au ocupat prietenii si sotia.
Dar lucrul cel mai important al acestei seri a fost concordia deplina a celor prezenti, in momente in care s-au dat uitarii polemicile de peste an, si s-au strins cu siceritate miinile, toti fiind, pina la urma, de acord ca prietenia ramine mult mai importanta, in vremuri de restriste. Pe fondul acestei imagini, festivitatea organizata de Asociatia Scriitorilor Iasi a fost un succes, de care s-au bucurat toti cei care au fost la Casa Pogor, vineri seara. (LA)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013395 (s)