Eveniment-Social

Premiu de prestigiu pentru un cercetator al Universitatii Cuza din Iasi

Publicat: 27 sept. 2016
1
Conf. dr. Alin Dirtu, de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) este unul dintre castigatorii Premiilor Ad Astra 2016, oferite in semn de recunoastere a excelentei in cercetare.

Citeste si: Un cercetator iesean, premiat la nivel national pentru realizarea unei carti despre liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej

Alin Dirtu si-a sustinut teza de doctorat in 2009 si este in prezent conferentiar in cadrul Laboratorului de Chimie Analitica. A beneficiat de stagii de cercetare postdoctorale in strainatate, printre il care mentionam pe cel de la Universitatea din Antwerp, Belgia.  Activitatea sa de cercetare este focalizata in domeniul poluantilor organici persistenti (POP) si chimiei mediului. Este de remarcat productia sa stiintifica: autor principal la 15 articole stiintifice publicate in jurnale de top; co-autor la alte peste 35 articole; autor a 7 capitole de carti publicate la edituri prestigioase (John Wiley & Sons, Inc sau Springer). Vizibilitatea activitatii stiintifice a conf.dr. Alin Dirtu este evidentiata de Hirsh index (23) si de cele peste 1500 citari (conform Web of Science). Dr. Dirtu a dezvoltat colaborari internationale puse in evidenta de cei peste 100 de co-autori straini ai lucrarilor sale stiintifice. Este director/coordonator de proiecte nationale si internationale.

In lista castigatorilor se mai afla un fost absolvent de studii doctorale al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Este vorba despre Alexandru Popa, premiat in cadrul categoriei de Stiinte Sociale si Discipline Umaniste. Alexandru Popa lucreaza in prezent la Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Sfantu Gheorghe. Doctor al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Alexandru Popa are in spate o bogata experienta de cercetare si didactica. A fost cercetator stiintific la Römisch-Germanische Kommission din Frankfurt am Main si a sustinut cursuri la  Universitatea „Friedrich Wilhelm” din Bonn, unde, in 2013, si-a incheiat abilitarea. In anul 2015 a publicat la editura Dr. Rudolf Habelt din Bonn cartea Untersuchungen zu den römisch‐barbarischen Kontakten östlich der römischen Provinz Dacia. 

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperire MORTALA la marginea Iasului. Un angajat al unei celebre institutii locale face DEZVALUIRI – GALERIE FOTO, VIDEO

Scopul principal al Ad Astra este  dezvoltarea cercetarii fundamentale in Romania. In aceasta linie se inscrie si identificarea si popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor exceptionale ale cercetatorilor romani din tara si din afara ei. Incepand din 2014, Ad Astra instituie premiile Ad Astra pentru excelenta in cercetare, in domeniile: Stiinte Fizice si Chimice (Chimie, Fizica, Biochimie, Biofizica); Stiintele Vietii (Biologie, Farmacie, Medicina); Stiintele Pamantului si Stiintele Spatiale; Stiinte Ingineresti; Matematica si Informatica; Stiinte Sociale si Discipline Umaniste. Pentru fiecare domeniu, in cadrul fiecarei categorii, Ad Astra acorda doua premii: unul pentru cercetatori care au afilierea la o institutie din Romania si altul pentru cercetatori care detin/au detinut cetatenia romana si au afilierea la o institutie din strainatate. Spre deosebire de distinctiile stiintifice care se ofera drept recunoastere a activitatii pe o perioada de timp indelungata, premiile Ad Astra evidentiaza numai rezultatele stiintifice remarcabile obtinute de candidati in ultimii 5 ani. Rezultatele stiintifice trebuie sa fie recunoscute pe plan international si documentate prin lucrari publicate in reviste sau edituri de prestigiu.
Adauga un comentariu