Stiri medicale

Premiul Nobel pentru Medicina: Descoperirea care ajuta in lupta cu anemia sau cancerul

Publicat: 07 oct. 2019

Premiul Nobel pentru Medicina este impartit in 2019 de trei cercetatori – William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe si Gregg L. Semenza. Cercetarile lor au ajutat la descoperirea si intelegerea modului in care celulele simt si se adapteaza la nivelul de oxigen disponibil.

Animalele au nevoie de oxigen pentru a transforma mancarea in energie. Importanta fundamentala a oxigenului fusese inteleasa de secole, insa modul in care celulele se adapteaza la schimbarile de nivel de oxigen era pana acum o necunoscuta, noteaza ziare.com.

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe si Gregg L. Semenza au identificat mecanismul de la nivel molecular care regleaza modul in care genele reactioneaza la fluctuatiile nivelelor de oxigen.

Descoperirea lor vizeaza unul dintre cele mai importante mecanisme adaptive, esential pentru sustinerea vietii. Ei au pus bazele pentru a intelege mai bine cum oxigenul afecteaza metabolizmul celular si functiile fiziologice.

Descoperirea lor este un pas important in gasirea de noi moduri promitatoare de a lupta cu boli precum anemia sau cancerul.

Cercetatorii si companiile farmaceutice duc eforturi sustinute pentru a crea medicamente care sa activeze sau sa blocheze acest mecanism prin care celulele simt oxigenul, sperand ca astfel pot stopa dezvoltarea unor boli.



loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit