International

Premiul Nobel pentru pace a revenit dizidentului chinez Liu Xiaobo

Publicat: 08 oct. 2010
1

Figura importanta a miscarii democratice din Tiananmen în 1989, Liu Xiaobo ispaseste in prezent o pedeapsa de 11 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.

Comitetul Nobelului a decernat, astazi, premiul Nobel pentru pace dizidentului chinez Liu Xiaobo. Profesorul de literatura de 54 de ani a fost recompensat pentru „lunga si pasnica sa lupta pentru drepturi fundamentale în China”.

Pentru Institutul Nobel de la Oslo, exista o legatura stransa intre drepturile omului si pace. Profesor universitar, Liu Xiaobo este în prezent în închisoare, unde ispaseste o pedeapsa cu 11 ani închisoare pentru ca a semnat în 2008, alaturi de alti activisti, un manifest care chema la alegeri într-un sistem pluripartinic si cerea libertate de exprimare. Premiul Nobel pentru pace, în valoare de aproape un milion de euro, va fi înmânat la 10 decembrie, la Oslo, dar foarte probabil cîstigatorului nu-i va fi permis sa vina sa-l ridice.

Liu Xiaobo, nascut la 28 decembrie 1955, este un activist pentru drepturile omului din China. El a fost presedinte al Centrului Independent chinez PEN din 2003. La 8 decembrie 2008, Liu a fost arestat dupa participarea sa la Carta 08. A fost arestat oficial  la 23 iunie 2009, sub suspiciunea de „incitare la subversiune”, a fost judecat la 23 decembrie 2009 si condamnat la 11 ani de închisoare si doi ani de privare a drepturilor politice.

Adauga un comentariu