Magazin

Premiul Nobel pentru Pace, acordat dizidentului chinez Liu Xiaobo

Publicat: 08 oct. 2010
1

@ Figura importanta a miscarii democratice din Tiananmen în 1989, Liu Xiaobo ispaseste, in prezent, o pedeapsa de 11 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat” @ Profesorul de literatura, de 54 de ani, a fost recompensat pentru „lunga si pasnica sa lupta pentru drepturi fundamentale în China” @ Liu Xiaobo este, în prezent, în închisoare, unde ispaseste o pedeapsa de 11 ani de închisoare, pentru ca a semnat în 2008, alaturi de alti activisti, un manifest care chema la alegeri într-un sistem pluripartinic si cerea libertate de exprimare

Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 a fost acordat, ieri, dizidentului chinez Liu Xiaobo, „pentru lunga si pasnica sa lupta pentru drepturi fundamentale în China”.
Timp de aproape doua decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din Piata Tiananmen în 1989 si a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008. In anul urmator, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare si doi ani de privare de drepturi politice pentru „incitare la subminarea puterii de stat”. El a sustinut permanent ca sentinta sa încalca atat Constitutia Chinei, cat si drepturile fundamentale.
Liu Xiaobo este un intelectual chinez de renume, condamnat pentru convingerile sale democratice si simbol al protestului care a avut loc în 1989, în Piata Tiananmen, comenteaza AFP, citata de Mediafax. Liu, în varsta de 54 de ani, ispaseste, în prezent, o condamnare la 11 ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”. Anterior, Xiaobo a fost detinut de mai multe ori pentru ideile critice la adresa regimului comunist chinez.
In 1989, la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York, Xiaobo a participat la miscarea de protest din Piata Tiananmen. A fost arestat si a stat un an si jumatate la închisoare, fara a fi condamnat. Dupa ce a criticat din nou regimul comunist, a fost trimis într-un lagar de reeducare prin munca silnica, în perioada 1996 – 1999, pentru ca ceruse reforme politice si eliberarea protestatarilor arestati în 1989. Exclus de la Universitatea din Beijing, unde predase, Xiaobo a devenit membru al Centrului Independent Pen, o organizatie a studentilor. Va mentine legaturile cu lumea academica, iar cartile sale, desi interzise în China, pot fi publicate în Hong Kong.
Intr-un interviu acordat recent, Xiaobo îsi exprima speranta în democratizarea progresiva a Chinei: „Vor exista progrese foarte lente, dar solicitarile de libertate facute atat de oameni de rand, cat si de membri ai Partidului sunt greu de oprit”.

„Un gest neamical”

Regimul de la Beijing a atras atentia ca acordarea Premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ar putea fi interpretata ca „un gest neamical”, riscand sa afecteze relatiile dintre China si Norvegia.
Presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a declarat, vineri, ca nu stie cine va veni la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, care executa o pedeapsa de 11 ani de închisoare în tara sa. „Cine va fi prezent la ceremonia Nobel ? Nu stim înca. Nu este ceva de care tinem cont cand se alege laureatul”, a declarat Jagland, în timpul unei conferinte de presa. Fost lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen, el a fost condamnat, în ziua de Craciun a anului trecut, la 11 ani de închisoare, pentru „subminarea puterii de stat”. Lui i se imputa si faptul ca a fost unul dintre cei 300 de cosemnatari ai „Cartei 08”, text care face apel la o China democratica. „Nu am putut sa îl sunam pe Liu sau pe sotia sa”, pentru a anunta premierea dizidentului, a adaugat Jagland. „Vom cere autoritatilor chineze sa transmita mesajul lui Liu”, a precizat el.

Adauga un comentariu