News Flash:

Preparatele din carne expirata sunt reintroduse in comert

14 Iunie 2002
1093 Vizualizari | 0 Comentarii
•Astfel de situatii sunt practicate de producatorii din alte judete ale tarii •Multi dintre acestia aprovizioneaza cu preparate din carne si magazinele alimentare din Iasi •Inspectorii sanitar veterinari au intalnit un astfel de caz la o societate din Botosani care distribuia marfa si in Iasi Confiscarea produselor alimentare de origine animala din depozite, reteaua comerciala si unitatile de alimentatie publica se face de catre medicii veterinari, inspectori de stat. Astfel de actiuni se desfasoara pe baza unui document sanitar veterinar de confiscare, in care se specifica motivul confiscarii si destinatia produselor. Sunt supuse confiscarii numai produsele care au modificari organoleptice, fizico-chimice, purtatoare de germeni si se trimit la incineratorul Directiei Sanitar Veterinare. Operatiunea are loc in fata comisiei si a agentului economic. La nivelul judetului Iasi, sunt doua astfel de incineratoare, cu exceptia celor care exista in spitale. Agentul economic este obligat, prin lege, sa retraga de la comercializare produsele cu termenul de valabilitate expirat si sa anunte medicul veterinar in vederea confiscarii si transportarii acestora la incinerator. Produsele cu termenul de valabilitate expirat de la unitatile mari sunt dirijate catre societatea "Protan" din Bucuresti si transformate in fainuri proteice pentru animale. Mezeluri din Botosani, expirate Majoritatea magazinelor alimentare din judetul Iasi sunt aprovizionate cu preparate din carne de la producatori din intreaga tara. "Asupra unitatilor din judetul Iasi care produc preparate din carne avem control. Nu am acceptat sa se practice sistemul ca produsele cu termenul de valabilitate depasit sa fie reintroduse in prelucrare. Avem astfel de probleme cu producatorii de preparate din carne de la Botosani. Ceea ce nu se vindea si avea termenul de valabilitate expirat reintra in prelucrare. Inspectorul sanitar veterinar efectueaza control periodic in unitati. Exista posibilitatea ca un agent economic, la intelegere cu producatorul, sa aduca, pe baza unei facturi, o anumita cantitate de marfa, iar a doua zi, in cadrul aceleasi facturi, aduce alta cantitate de produse, ceea ce este o ilegalitate. Aceasta s-a practicat foarte mult in anul 2001. Intrucat, la inceputul acestui an, medicii din unitatile de productie au trecut in subordinea noastra, ii putem trage la raspundere daca nu concorda aprecierile pe care le facem noi si ceea ce gasim in unitate", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare Iasi. Sunt situatii in care preparatele din carne cu termenul de valabilitate expirat ajung din nou la producatorul din alte judete, fara a informa inspectorul de specialitate in vederea confiscarii si incinerarii produselor. Inspectorii sanitar veterinari nu exclud posibilitatea ca acestea sa fie reintroduse in procesul tehnologic. (M.O.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1423 (s) | 24 queries | Mysql time :0.021107 (s)