Razboi în Ucraina

Presa din Ucraina consideră că România merită o recunoaștere mai mare având în vedere sprijinul oferit

Publicat: 22 iun. 2022
Volodimir Zelenski dand mana cu Klaus Iohannis
Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști militare, România livrează Ucrainei inclusiv combustibili, echipament medical și dezinfectanți

Sprijinul oferit Ucrainei de România, de autorități dar și de cetățenii români, merită o recunoaștere mai mare, scrie, miercuri, Kyiv Post, care face un rezumat al principalelor forme de sprijin acordate de țara noastră Ucrainei invadate de ruși.

România i-a sprijinit și ajutat pe ucraineni în toate felurile posibile, încă din primele zile ale războiului, țara noastră fiind una dintre principalele țări de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar venit sub formă de ajutor din Statele Unite. România este a treia cea mai mare țară de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar către Ucraina.

România merită o recunoaștere mai mare având în vedere sprijinul oferit Ucrainei

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat guvernul de la Kiev de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, iar recent, în timpul deplasării sale în capitala ucraineană, l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că România își dorește ca Ucraina să obțină cât mai repede statutul de candidat pentru aderare.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei armei letale din rezervele armatei române, ministerul apărării de la București și-a amendat reglementările pentru a permite livrarea de arme și către țări non-NATO.

România are un număr mare de avioane MiG-21 și MiG Lancer, dar și avioane MiG-29, pe care nu le folosește dar pe care ar putea să le ofere Ucrainei. Guvernul român a promovat, de asemenea, în mod activ eforturile de a livra sisteme americane M142 HIMARS către Ucrainia.

Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști militare, România livrează Ucrainei inclusiv combustibili, echipament medical și dezinfectanți. Camioane întregi de ajutoare umanitare ajung în Ucraina în mod regulat din România.

Mai mult, voluntari români au organizat puncte de ajutor la granițe pentru refugiați ucraineni, care primesc tot ce au nevoie – de la mâncare și haine la transport și cazare – iar România a primit până acum peste 800.000 de refugiați ucraineni, aceștia având dreptul să intre în țară prin orice punct de trecere.

România oferă numeroase facilități refugiaților ucraineni

Refugiații ucraineni au fost primiți cu brațele deschise de autoritățile române dar și de cetățenii simpli care au oferit constant orice ajutor a fost necesar. Numeroase ONG-uri, biserici sau hoteluri au oferit, de asemenea sprijin și ajutor pentru refugiații care au avut nevoie de el.

Voluntarii români au organizat în mod activ numeroase evenimente de caritate și de strângere de fonduri, iar un concert de pe Arena Națională din București a strâns peste 750.000 de euro pentru refugiați.

Guvernul de la București oferă ucrainenilor transport public și servicii medicale grauite, programe pentru ajutorarea copiilor și oportunități de muncă. Refugiații ucraineni nu au nevoie să obțină un permis de muncă separat dacă rămân în țară mai puțin de nouă luni.

De asemenea, sistemul sanitar din România și-a arătat deschiderea pentru tratarea soldaților ucraineni în spitalele românești.

România, centru european pentru ajutorul refugiaților

Uniunea Europeană a numit România ca centru de ajutor civil pentru Ucraina, iar ajutoarele colectate ajung în Ucraina prin punctele de trecere a frontierei. Recent, organizația caritabilă Help Ukraine a deschis un centru umanitar în orașul Hust, în regiunea transcarpatică, acolo unde ajung constant ajutoare din România.

Un alt centru de ajutor se află în Suceava, acolo unde ajung în most regulat camioane cu ajutoare umanitare.

România s-a arătat, de asemenea, deschisă transportării grânelor și cerealelor ucrainene pentru ca acestea să poată fi exportate în siguranță în țările care au nevoie de ele. Discuțiile continuă pentru ca portul Constanța să devină principala zonă de export a mărfurilor ucrainene cât timp porturile ucrainei se află sub blocada invadatorilor.

Țara noastră colaborează cu Turcia pentru deminarea Mării Negre și și-a închis toate porturile pentru vase rusești, dar și spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia.
Adauga un comentariu