National

Presa internationala: Ion Iliescu, ajuns din urma de propriul trecut

Publicat: 21 oct. 2015
1

Presa internationala relateaza despre initierea cercetarii penale a fostului presedinte Ion Iliescu pentru infractiuni contra umanitatii, unele publicatii notand ca investigatiile in dosarul mineriadei au fost blocate multi ani din cauza prezentei unor „comunisti” in administratia de la Bucuresti.

 „Un fost presedinte al Romaniei a fost chemat miercuri la Parchetul instantei supreme, fiind cercetat penal pentru infractiuni impotriva umanitatii comise in reprimarea unui protest desfasurat acum 25 de ani”, comenteaza agentia Associated Press.

Citeste si Miron Cozma: Urmarirea penala a lui Iliescu in dosarul Mineriadei, o mare realizare pentru

„Cazul nu a fost investigat niciodata in mod adecvat din cauza prezentei unor fosti comunisti in cadrul administratiei guvernamentale de la Bucuresti”, noteaza agentia de presa americana.

„Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu este cercetat pentru infractiuni impotriva umanitatii in cazul reprimarii violente a unui protest izbucnit la cateva luni dupa caderea regimului comunist”, relateaza postul britanic BBC.

Citeste si Generalul Victor Atanasie Stanculescu, audiat in dosarul Mineriadei. Iliescu si Magureanu,

„Ion Iliescu, ajuns din urma de propriul trecut”, titreaza Agentia France-Presse.

„La 25 de ani dupa venirea violenta la Bucuresti a mii de mineri folositi pentru contracararea opozantilor regimului Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei este cercetat pentru crime impotriva umanitatii si risca 25 de ani de inchisoare”, comenteaza AFP.

Citeste si Ce a spus Petre Roman despre punerea sub urmarire penala a lui Ion Iliescu?

„Procurorii au decis in martie redeschiderea procedurii de instrumentare in acest caz, dupa o decizie a CEDO din septembrie 2014, care a condamnat Romania pentru o ancheta «lacunara si deficienta», marcata de «perioade indelungate de inactivitate». Ion Iliescu a fost inculpat deja in anul 2005 pentru crima si tentativa de crima, dar in 2007 Parchetul a infirmat inculparea, stabilind ca ancheta a fost afectata de vicii de procedura astfel ca trebuia reluata de la zero”, noteaza AFP.

Adauga un comentariu