International

Presa straina – Sub presiune, USL face un pas inapoi cu Legea referendumului

Publicat: 17 iul. 2012
1
Promulgarea legii referendumului si amanarea vizitei delegatiei FMI in Romania nu au ramas fara ecou in presa straina.
Sub presiunea oficialilor de la Uniunea Europeana, presedintele interimar Crin Antonescu a promulgat Legea referendumului, in varianta Curtii Constitutionale, realteaza Reuters care precizeaza, totodata, ca UE a cerut Executivului de la Bucuresti sa redea atributiile CCR, restranse prin ordonante de urgenta.
„Sub presiune, USL – partidul de la putere din Romania – da inapoi in privinta referendumului”, titreaza agentia, precizand ca astfel ar putea creste sansele ca presedintele suspendat sa isi pastreze functia. 
„Premierul roman se asteapta la o paralizie a sistemului politic daca presedintele suspendat supravietuieste referendumului”, adauga Reuters.
Subiectul este reluat si de AFP, care explica faptul ca votul popular de pe 29 iulie va fi validat doar daca la urne se prezinta jumatate plus unu din numarul total de alegatori, iar articolul este preluat de publicatiile frantuzesti Le Parisien si Le Nouvel Observateur.
„Presedintele interimar al Romaniei a promulgat o lege care restabileste pragul minim de participare la referendumuri, cedand in fata UE si sporind sansele ca presedintele suspendat Traian Basescu sa supravietuiasca votului asupra destituirii”, adauga si jurnalistii de la Associated Press.
De asemenea, italienii de la blitzquotidiano.it relateaza despre situatia politica din Romania, mentionand si rezervele pe care si le-a exprimat Crin Antonescu, presedintele interimar, referitoare la Legea referendumului.
Pe de alta parte, El Pais mentioneaza ca delegatia FMI a decis sa isi amane vizita in Romania, pe fondul crizei politice.
Delegatia Fondului Monetar Iernational si-a amanata vizita in Romania, programata pentru 24 iulie, pana dupa referendum.
Consiliul Director al FMI a aprobat la sfarsitul lunii trecute ce-a de-a cincea evaluare a performantelor Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 51 9,4 milioane euro.
Scopul oficialilor de la Fondul Monetar era acela de a evalua daca Bucurestiul a respectat masurile convenite cu creditorii internationali. Lupta politica, transformata acum in campanie electorala, se va incheia odata cu referendumul, apreciaza jurnalistii spanioli. 
sursa: ziare.com
Adauga un comentariu