National

Presedintele a gafat. „Gura bate fundul”

Publicat: 06 dec. 2015
1

Printr-un sistem de securitate bine pus la punct pot fi controlate amenintarile externe sau grupurile organizate, dar niciun stat din lume nu poate preveni actele individuale de violenta, motivate ideologic sau produse de minti bolnave, scrie Alex Cumpanasu intr-un editorial. Devine clar ca nimeni nu poate garanta nimic, atunci cand este vorba despre o amenintare terorista.

Iata, integral, editorialul scris de Alex Cumpanasu:

Presedintele a gafat. ”Gura bate fundul”
Administratia americana, cu un sistem preventiv si informativ impecabil, nu a reusit sa stopeze inca o gafa a Presedintelui Obama. Fara indoiala ca serviciile de informatii, intregul establishment de securitate de la Washington a ramas uluit la declaratia lui Obama de Ziua Recunostintei care in dorinta legitima de linistire a propriului popor a dat un mesaj care se intoarce ca un bumerang.

„Presedintele Barack Obama le-a transmis americanilor care calatoresc pentru a fi aproape de cei dragi de Ziua Recunostintei ca nu exista amenintari credibile legate de vreun atac terorist, in aceasta perioada, si a subliniat ca autoritatile au sporit deja masurile de securitate pe aeroporturi, dupa atacurile din Paris” (sursa: Mediafax, 26 nov).

De ce nu exista garantii impotriva actelor teroriste
Presedintele SUA nu a fost singurul lider politic care a garantat siguranta propriilor cetateni in spiritul unei responsabilitati politice firesti pe care o are fiecare lider politic fata de propriul popor. Insa, din prima zi a declaratiei am spus si scris ca Obama a comis o gafa uriasa: nu poti garanta in acest moment NIMIC atunci cand vine vorba de terorism.

Iar explicatia este simpla si a dat o si Mihai Daraban in emisiunea Ambasador Romania: poti controla printr un sistem de securitate exceptional in cazul SUA amenintarea externa sau grupuri organizate pe teritoriul statului dar NU VEI PUTEA NICIODATA sa controlezi actele de terorism individuale motivate ideologic, etnic sau pur si simplu „mintile dereglate” de dezamagire in sistemul politic, social sau pur si simplu dorinta de obtinere a unei „glorii personale”.

Mai mult decat atat lumea intreaga a trecut in ultimii 50 ani printr un proces de globalizare care a schimbat total componenta etnica a tarilor dezvoltate. Generatii intregi de imigranti s-au stabilit si au devenit americani, francezi, germani, englezi, etc, fara insa ca toti acestia sa rupa legatura la nivel personal cu „propria istorie”.

Motiv pentru care, indiferent de arhitectura de securitate a unui stat niciodata nu vei putea stapani si prevedea actele individuale de terorism pentru ca nu poti controla mintea a milioane de oameni.
La acestea in cazul SUA se adauga si cadrul extrem de libertin al detinerii de arme de foc si ai deja un ansamblu de riscuri pe care NICIUN serviciu de informatii nu-ti poate garanta ca le va stapani perfect.

O declaratie care va costa Casa Alba
In cazul lui Obama, declaratia m-a socat tocmai pentru ca am fost convins ca o astfel de analiza este la indemana celui mai important om de pe planeta.

Spiritul meu atlantist nu ma opreste sa spun ca uneori politicienii, chiar si americani nu se uita suficient pe aceste analize si nu se sfatuie suficient cu cei care le furnizeaza, lucru valabil si pentru Romania indiferent de domeniul vizat.

Din punctul meu de vedere, a fost o declaratie politica ce va costa, Casa Alba chiar fara miza la final de mandat, dar mai ales a pus in dificultate arhitectura de securitate americana ce are nevoie de sprijinul si increderea cetatenilor intr un sistem democratic.

Familia terorista avea un copil de sase luni
La nici o saptamana dupa declaratia ferma a lui Obama care pe mine m-a uluit de a dreptul, a aparut un atact terorist, cu caracter individual, deocamdata in care o familie de imigranti a produs un adevarat macel in care 21 de persoane au fost ranite sau ucise.  Iar in casa celor doi au fost gasite mai multe dispozitive explozive care puteau genera un masacru mai mare decat la Paris, daca ajungeau sa fie folosite.

Aceasta familie de imigranti avea un copil de 6 luni, prin urmare un motiv extrem de important pentru a ramane in viata si a fi cetateni normali in societate. Cum putea un serviciu de informatii sa banuiasca macar ce se intampla in acea casa pentru a-i garanta Presedintelui SUA ca NU vor exista atacuri teroriste?.

Acum autoritatile americane nu exclud atacul terorist, iar Presedintele tuna si fulgera. Este o perioada in care precautia in declaratii, atentia acordata detaliilor precum furnizarea de arme de foc cu atata usurinta ar trebuii sa fie elementul dominant pentru politicienii care guverneaza oriunde pe glob. Pentru ca in acest caz proverbul romanesc „Gura bate fundul” se aplica din plin si „costul politic traditional”, NU mai este suficient pentru astfel de gafe, adevaratul cost devenind increderea sau lipsa acesteia de catre cetateni in securitatea proprie.

Adauga un comentariu