Eveniment-Social

Presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii în Invatamantul Superior, la Universitatea „Cuza” din Iasi – FOTO

Publicat: 11 iul. 2019

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi a fost vizitata de prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu, presedinte al Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS) si a conf. univ. dr. Emilia Gogu – Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti si expert al ARACIS. Scopul vizitei a fost clarificarea definirii indicatorilor utilizati în "Metodologia de clasificare a institutiilor de învatamânt superior si de ierarhizare a programelor de studii de licenta".

Aceasta Metodologie face parte dintr-un proiect al Ministerului Educatiei Nationale (MEN), derulat în parteneriat cu ARACIS si Banca Mondiala, intitulat "Îmbunatatirea politicilor publice în învatamântul superior si cresterea calitatii reglementarilor prin actualizarea standardelor de calitate – QAFIN", proiect selectat în cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa, cofinantat de Uniunea Europeana (UE), din Fondul Social European (FSE). Discutiile despre indicatorii domeniilor fundamentale si a programelor de studii s-au purtat între expertii ARACIS si reprezentanti ai UAIC.

Vezi si: Presedintele ARACIS, intrevedere importanta cu rectorul Universitatii Cuza din Iasi – FOTO

"În cadrul întâlnirii s-au discutat principiile care se au în vedere pentru clasificarea universitatilor: Clasificarea universitatilor se realizeaza la nivelul institutiilor de învatamânt superior acreditate de stat si particulare; Clasificarea universitatilor se realizeaza grupat, pe domenii fundamentale, în baza «Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de învatamânt superior», aprobat anual de MEN si în functie de complexitatea institutiei «simple si comprehensive». Complexitatea institutiei este stabilita în baza ponderii studentilor înmatriculati în anul curent la toate ciclurile de învatamânt, pe domenii fundamentale; Clasificarea universitatilor se realizeaza luând în calcul datele privind: numarul de studenti, cadre didactice, burse acordate, mobilitati, proiecte, absolventi; veniturile, cheltuielile, publicatiile, citarile, brevetele, pozitia în clasamente internationale", au transmis oficialii UAIC.

Vezi si: Seful ARACIS, prezent la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"

Totodata, au fost dezbatute si principiile ce stau la baza ierarhizarii programelor de studii în etapa actuala. Reprezentantii ARACIS au vizitat si Centrul de Învatare al UAIC, locul în care s-a desfasurat întâlnirea, apreciind importanta unor asemenea proiecte în mentinerea si cresterea calitatii procesului instructiv-educativ si a vietii academice, în ansamblul ei.

Sursa Foto: http://www.uaic.ro

Adauga un comentariu