International

Presedintele american, Donald Trump: ”Iranul ar trebui sa fie prudent cu imbogatirea uraniului”

Publicat: 08 iul. 2019
1

Iranul a sustinut ca incepe sa imbogateasca uraniu la un nivel interzis de Acordul international din 2015 in dosarul nuclear iranian. Presedintele american, Donald Trump, a adresat un avertisment Teheranului, indemnandu-l la "prudenta": ''Iranul ar trebui sa fie prudent, pentru ca imbogatiti (uraniul) pentru motiv anume si nu vreau sa va spun care este acest motiv. Dar nu este bun", a declarat Donald Trump.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a precizat duminica Iranului "izolare si sanctiuni mai multe" dupa ce Teheranul a confirmat ca Republica Islamica a inceput sa imbogateasca uraniu la un nivel interzis, incalcand acordul din care Statele Unite deja s-au retras. ''Ultimele evolutii din programul nuclear iranian vor duce la izolare si sanctiuni mai multe. Natiunile ar trebui sa revina la vechea politica care interzicea imbogatirea pentru programul nuclear iranian. Regimul iranian, echipat cu arme nucleare, ar constitui o amenintare si mai mare pentru intreaga lume'', a scris pe Twitter secretarul de stat american. A fost primul raspuns american dupa anuntul iranian facut duminica privind imbogatirea uraniului.

Telegrame secrete, facute publice. Ambasadorul britanic in SUA: Trump este ”incompetent”

In pofida criticilor, Teheranul afirma  ca decizia sa de a renunta treptat la unele dintre angajamentele sale vizeaza doar sa salveze Acordulinternational din 2015. Acesta este un element al ripostei iraniene fata de decizia Statelor Unite de a iesi unilateral din pact, in mai 2018, si de a restabili sanctiuni impuse Iranului Aceeasta noua evolutie are loc pe fondul unor tensiuni exacerbate intre Washington si Teheran, care alimenteaza temeri cu privire la izbucnirea unui razboiin regiunea Golfului Perisc.

Adauga un comentariu