Eveniment-Social

Presedintele Asociatiei „Infratirea” va da in judecata Primaria Voinesti

Publicat: 26 apr. 2001

•Scaunul, donat de austrieci, a fost inchiriat de catre Primaria Voinesti unui medic din comuna Rediu •Directorul scolii, prof. Vasile Lozniceru, va anunta austriecii sa nu mai faca nici o donatie in aceasta comuna •”Sa va fie rusine. Vindeti donatiile aduse de straini”, au strigat satenii

In comuna Voinesti a izbucnit un scandal de proportii intre conducerea primariei si sateni. Totul a pornit de la un scaun stomatologic, donatie a unor cetateni austrieci. Acum cateva zile, medicul stomatolog Adina Calin, al carui cabinet se afla in comuna Rediu, a depus o cerere la primaria din Voinesti pentru a i se inchiria un scaun stomatologic. Medicul Calin se angaja ca va repara acest scaun si il va inapoia primariei in momentul in care aceasta il va solicita. In sedinta Consiliului Local din 20 aprilie, consilierii au luat in discutie aceasta cerere si au aprobat inchirierea scaunului pe o perioada de doi ani. Desi nu s-a incheiat inca nici un contract intre dr. Adina Elena Calin si conducerea Primariei Voinesti, ieri, scaunul a fost dus la Rediu. Zeci de sateni s-au adunat in fata primariei din Voinesti pentru a huidui hotararea luata. „Sa va fie rusine. Vindeti donatiile aduse de straini”, au strigat satenii.
Toti au considerat ca primarul comunei, Neculai Ivascu, este vinovat de acest lucru. In legatura cu aceasta situatie, primarul ne-a declarat: „Nu eu am aprobat inchirierea acestui scaun, ci Consiliul Local, prin hotararea adoptata in sedinta din 20 aprilie. Primarul duce la indeplinire hotararile Consiliului Local, bineinteles daca acestea sunt legale. Nu stiu daca hotararea este corecta sau nu, deoarece aceasta nu a avut cand sa ajunga la Iasi, in schimb s-a aplicat si scaunul a fost dat ieri cabinetului stomatologic din comuna Rediu. Deocamdata, nu am incheiat un contract cu dr. Adina Calin”.
De mentionat ca, in anul 1998, in comuna Voinesti a luat fiinta Asociatia „Infratirea”, in urma legaturilor stranse dintre aceasta comuna si localitati din Austria. Revoltat de gestul facut de consilierii locali, presedintele asociatiei, Vasile Savoaie, ne-a declarat: „Am cautat pe orice cai sa dotam cabinetul stomatologic din comuna. Cabinetul a fost dotat cu doua scaune stomatologice, donate de austrieci. Scaunele au fost aduse in 1997, cand aveam in comuna doi medici stomatologi. Intre timp, dr. Mohamed a plecat. Vreau sa va spun ca aceste scaune stomatologice, prin acceptul de donatie, nu pot fi instrainate, nici comercializate. Mai mult, scaunele au fost aduse pentru comunitatea Voinesti. S-au intocmit niste acte de donatie. Prin bunavointa conducerii primariei si a membrilor Consiliului Local am hotarat ca aceste doua scaune, in valoare de 40 de milioane de lei in 1998 (5.000 de dolari), sa fie trecute in patrimoniul asociatiei. Asa se face ca scaunele au trecut din patrimoniul primariei in cel al asociatiei. Primaria nu avea dreptul sa inchirieze scaunele. Se fac escrocherii in continuare la Primaria Voinesti, in frunte cu primarul Neculai Ivascu. Este inadmisibil ca un obiect venit prin donatie in comuna Voinesti sa fie instrainat si comercializat. Atat consilierii, cat si primarul au acceptat inchirierea acestui scaun. Austriecii vin si aduc bunuri si oamenii nostri isi bat joc de ele. Atunci cand au fost predate dr. Cornelia Covit, scaunele erau in stare de functionare. Acum scaunele sunt descompletate si distruse. Nu era normal ca aceste doua scaune sa fie folosite de medicii nostri? Este o rusine pentru comuna noastra”.

Primarul ii da dreptate presedintelui asociatiei

La randul sau, primarul comunei ii da dreptate presedintelui asociatiei. „Domnul Savoaie are dreptate sa fie suparat, deoarece trebuia consultat mai mult sau pozitia lui nu a fost luata in consideratie. El a mentinut relatiile cu austriecii si nu contest acest lucru. Deja la Voinesti exista un scaun stomatologic de la Directia Sanitara. Doamna doctor Cornelia Covit lucreaza pe scaunul trimis de Directie. Nu se fac incasari mari din inchirierea scaunului, dar l-am dat in ideea de a nu sta nefolosit”, a completat primarul.
Unul dintre oamenii comunei, care s-a zbatut pentru mentinerea acestor relatii cu austriecii este prof. Vasile Lozniceru. Auzind de inchirierea scaunului, acesta a promis ca va telefona austriecilor sa nu mai faca nici o donatie comunei Voinesti. „Nu este posibil ca bunurile comunei sa fie date altora. Voi telefona austriecilor sa nu mai aduca nimic in aceasta comuna. Patru ani am purtat discutii cu austriecii pentru aducerea acestor scaune stomatologice, necesare cabinetului nostru”, ne-a declarat directorul scolii din comuna Voinesti.
In urma unor sesizari primite la Consiliul Judetean, in comuna Voinesti s-a deplasat o comisie, condusa de Ion Catarau, din cadrul Serviciului de Audit. Verificand actele din primarie, comisia a ajuns si la Asociatia „Infratirea” si a constatat ca primaria nu a procedat corect trecand bunurile donate de austrieci in patrimoniul asociatiei si, ca urmare, bunurile au trecut din nou in patrimoniul primarie. Dr. Cornelia Covit, medicul stomatolog din comuna Voinesti, nu a fost de acord cu inchirierea acestui scaun. In legatura cu aceasta, dr. Covit ne-a declarat: „Nu s-a procedat corect, deoarece a fost inchiriat cel mai bun scaun. Nici nu m-au anuntat ca vine cineva sa ia scaunul. Mai mult, scaunul a fost inchiriat fiicei domnului Stefan Calin, cel care a venit in control alaturi de domnul Catarau. Asta m-a deranjat. Pur si simplu, astazi (n.r. – ieri) au dat buzna peste mine. Au venit insotiti de un domn pe care mi l-au prezentat ca specialist si a evaluat daca scaunul este sau nu functional”.
Presedintele Asociatiei „Infratirea” din Voinesti este hotarat sa dea in judecata primaria din comuna Voinesti pentru ca a inchiriat acest scaun stomatologic cabinetului din Rediu.
Magda OLTEANUloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit