International

Presedintele Bulgariei anunta ca nu va candida pentru un nou mandat in 2016

Publicat: 20 mai 2016
1
Potrivit unor surse, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a anuntat astazi ca nu va candida pentru un al doilea mandat in alegerile din aceasta toamna, invocand motive personale.
„Faptul ca nu va exista un al doilea mandat imediat dupa primul nu inseamna ca voi iesi din politica. Cu toate acestea, nu va asteptati de la mine sa infiintez un nou partid politic sau sa devin membru al vreunuia dintre ele”, a declarat Plevneliev, intr-un comunicat postat pe site-ul presedintiei de la Sofia. Seful statului a precizat ca l-a informat ieri pe prim-ministrul Boiko Borisov cu privire la decizia sa. 
„Consider ca sunt cinstit si corect fata de toti anuntandu-mi decizia cu cinci luni inaintea alegerilor prezidentiale”, a subliniat Plevneliev, mentionand ca a dorit sa puna capat speculatiilor legate de eventuala sa candidatura. Seful statului a mai explicat ca nu poate accepta calculele politice legate de abandonarea continuarii reformelor-cheie precum reforma in justitie si adoptarea legislatiei anticoruptie. In urma cu doua zile, Rosen Plevneliev a emis un comunicat in care anunta ca va contesta la Curtea Constitutionala decizia „extrem de regretabila” a parlamentului de a respinge vetoul sau la recent adoptatele amendamente la Codul electoral care limiteaza numarul de sectii de votare in afara tarii. 
Adauga un comentariu