Sport

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a răbufnit: „Șansele la Jocurile Olimpice sunt de 0,05%”

Publicat: 13 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele COSR Mihai Covaliu a răbufnit Șansele la Jocurile Olimpice sunt de 005

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, joi, în cadrul seminarului „Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei”, că șansele României la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt de 0,05%, egale cu bugetul acordat anual sportului.

„Șansele la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt de 0,05%, adică atât cât e bugetul pe care România îl acordă sportului (n.r. – din PIB). Însă în urma analizei privind potențialul nostru la Tokyo pe care am făcut-o noi, federațiile sportive și-au stabilit ca obiectiv un număr de medalii situat între 12 și 15 medalii. Asta doresc federațiile sportive naționale, repet.

Sigur că realitatea este însă, crudă. Realitatea, din punctul de vedere al Comisiei Tehnice a COSR, este de 4-6 medalii. Potențialul nostru optimist ar fi undeva la 7-8 medalii. Aceste medalii vin însă în urma unui sistem care înainte de sportul de performanță se bazează pe sportul de masă”, a spus Covaliu.

Mihai Covaliu îi dă dreptate lui Ion Țiriac

„Problema legată de sistem am identificat-o. Domnul Țiriac a identificat-o ca plecând de la grădiniță. Și e foarte adevărat că dacă nu începem sportul de mici nu avem cum să iubim sportul și să ne dezvoltăm ca oameni.

Iar după aceea discuția poate merge către școală, acolo unde nu numărul orelor de educație fizică și sport e important, ci calitatea lor. Pentru că la nivelul claselor 0-4 avem 68 de ore de educație fizică pe an, la clasele 5-7 avem 64 de ore, iar la clasa a 8-a avem 35 de ore. Deci 35 de ore pe an și acelea făcute doar de cei care nu sunt scutiți sau mai știu eu ce”, a explicat președintele COSR.

0,05% din PIB este bugetul pe care România îl acordă sportului

Covaliu a subliniat faptul că în momentul de față România supraviețuiește în competițiile internaționale doar prin excepții.

„În sportul de performanță supraviețuim numai prin excepții. De la Simona Halep, la Cristina Neagu, la fetele de la canotaj, până la Marian Drăgulescu… Dar sistemul nu mai produce acum acei sportivi care să ne dea siguranța rezultatelor la Jocurile Olimpice. Noi am făcut tot ce se putea pentru a susține sportul de performanță. Bineînțeles, în limitele bugetului din acest an. Care, după prima rectificare de buget, a fost mai mic cu 8 milioane.

Deci, în timpul jocului, statul vine și spune că ne dă 8 milioane și că, până la sfârșitul anului, ne descurcăm noi. În ianuarie, februarie nu se știe dacă vom avea buget și e an olimpic. De aceea eu mi-aș dori să trecem de 0,05% ca importanță a sportului pentru această națiune. Dar, din păcate, sportul în România nu se află printre domeniile de interes și cel mai trist e că vorbim de industrie, de sănătate, de cultură și celelalte domenii, dar nu și de sport. Sportul e lăsat ultimul în discuție tot timpul. De ce? Pentru că are cel mai mic buget.

Nimeni nu se bate pentru sport, pentru că nu sunt foarte puțini bani în acest domeniu. Sper ca începând cu 2020 el să devină o prioritate națională și nu doar la nivel declarativ. Avem nevoie de susținere pentru că acest domeniu e important. Pentru că sportivii care ne reprezintă la competițiile internaționale reflectă societatea în care trăim”, a precizat Covaliu.

Personalitățile sportului la un eveniment împreună

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Tenis, Ion Țiriac, fostul tenisman Ilie Năstase, președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, și președinta Bucharest Running Club, Valeria Răcilă van Groningen, au participat, joi, alături de oficiali și consilieri ai autorităților locale și centrale, la seminarul „Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei”, organizat de DC Media Group.

Adauga un comentariu