International

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a murit. Șeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan avea 73 de ani

Publicat: 13 mai 2022
Guvernul EAU a decretat "doliu naţional şi drapelele au fost coborâte în bernă" pentru o perioadă de 40 de zile

Președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, a murit la vârsta de 73 de ani. Liderul EAU a prezidat în ultimele două decenii ascensiunea fulgerătoare a ţării sale pe scena internaţională, relatează Reuters.

Cauzele decesului nu au fost precizate. Guvernul EAU a decretat „doliu naţional şi drapelele au fost coborâte în bernă” pentru o perioadă de 40 de zile, a anunţat agenţia de presă oficială a Emiratelor, WAM.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, care era şi emir de Abu Dhabi, a apărut rar în public după un accident vascular în ianuarie 2014.

Conform constituției, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, conducător al Dubaiului și vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, va fi liderul țării până când consiliul federal care reunește conducătorii celor șapte emirate se va întruni în termen de 30 de zile pentru a alege un nou președinte.

Născut în 1948, Khalifa a ajuns la putere în 2004. Este de aşteptat ca defunctul preşedinte al EAU să fie succedat la putere, în calitatea de emir al Abu Dhabi, de fratele său vitreg, prinţul moştenitor Mihammed bin Zayed al-Nayan, mai scrie Reuters.

Cine a fost preşedintele Emiratelor Arabe Unite

Rolul șeicului Khalifa a devenit în mare parte ceremonial din 2014, când a suferit un accident vascular cerebral și a fost supus unei intervenții chirurgicale. Fratele său și prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed, a fost văzut drept liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite.

Șeicul Khalifa a fost numit al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite în 2004, el succedându-i la putere tatălui său și fondatorului națiunii, șeicul Zayed al Nahyan.

Născut în 1948 în Abu Dhabi, șeicul Khalifa a fost fiul cel mare al șeicului Zayed. Înainte de a fi președinte, a fost prinț moștenitor al Abu Dhabi și a condus Consiliul Suprem al Petrolului din Abu Dhabi, care elaborează politica petrolului.

În calitate de președinte, a condus unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Abu Dhabi Investment Authority, gestionând active de sute de miliarde de dolari.

Una dintre cele mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa, a luat numele șeicului Khalifa, după ce guvernul Emiratelor Arabe Unite a salvat Dubaiul din datorii.

Ca fan al sportului a susținut achiziția clubului de fotbal Manchester City din Premier League.

 
Adauga un comentariu