National

Presedintele interimar al CJ Valcea, urmarit penal de DNA

Publicat: 23 feb. 2016
1

Presedintele interimar al Consiliului Judetean Valcea, Gheorghe Pasat, si alti cinci directori si functionari publici din subordine sunt urmariti penal de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu si abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un comunicat. De asemenea, directorul financiar al unei societati comerciale a fost retinut in acest dosar.

Astfel, potrivit comunicatului difuzat marti de DNA, „procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 februarie 2016, a inculpatei:

DENSOREAN DANIELA, director financiar al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
fals in inscrisuri sub semnatura privata,
complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
abuz de incredere prin fraudarea creditorilor,
instigare la spalare de bani, in forma continuata,
folosirea, cu rea-credinta, de bunuri sau a creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia,

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:

MITITELU CLAUDIUMARIAN, administrator al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
– fals in inscrisuri sub semnatura privata,
– abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma complicitatii
– abuz de incredere prin fraudarea creditorilor,
– instigare la spalare de bani, in forma continuata,
– folosirea, cu rea-credinta, de bunuri sau a creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia,

PASAT GHEORGHE, vicepresedinte cu atributii de presedinte al Consiliului Judetean Valcea,
ALEXANDRESCU CARMEN MANUELA, director general in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
DIRINEA CONSTANTIN, secretar al Judetului Valcea,
PREDESCU CONSTANTIN MIRCEA, director general al Directiei Generale Economice in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
RIZEA CONSTANTIN, sef al Serviciului Buget din Directia Generala Economica in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
LAZAROIU (fosta COJOCARU) MARIA, consilier juridic in cadrul Consiliului Judetean Valcea,
toti cu privire la savarsirea infractiunilor de:
– abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, sub forma complicitatii

Potrivit comunicatului, „in ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian, in calitate de reprezentanti ai unei societati comerciale, in intelegere cu persoane cu functii de conducere si functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Valcea, au initiat un mecanism fraudulos prin care sa evite executarea silita a conturilor firmei de catre creditori.

De mentionat este faptul ca, societatea reprezentata de cele doua persoane avea in derulare un contract incheiat cu Consiliul Judetean Valcea, ce avea ca obiect Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor la CET GOVORA in cadrul proiectului Reabilitarea Sistemului de Termoficare Urbana la nivelul Municipiului Ramnicu Valcea pentru perioada 2009-2029, in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice.

In scopul aratat mai sus, in luna decembrie 2015, inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian au incheiat in fals cu o societate comerciala din Turcia, un contract prin care ar fi cesionat cu titlu gratuit dreptul de creanta cu garantiile si accesoriile acestuia, provenite din contractul mentionat mai sus. De asemenea, in aceeasi perioada, cele doua persoane au mai intocmit si o notificare prin care societatea cesionara ar fi solicitat Consiliului Judetean Valcea sa achite sumele datorate intr-un anumit cont deschis la o unitate bancara.

La data de 23 decembrie 2015, cele doua inscrisuri au fost depuse de inculpata Densorean Daniela la Consiliul Judetean Valcea.

Ulterior, in baza celor doua documente false, ceilalti suspecti, reprezentanti ai Consiliului Judetean Valcea, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si incalcarea prevederilor contractuale, au incheiat cu inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian un act aditional la contractul de servicii aratat mai sus, in care se stipula ca se inlocuieste contul societatii reprezentate de cei doi, cu un altul al firmei cesionare.

La data de 29 decembrie 2015, in baza documentului mentionat anterior, Consiliul Judetean Valcea a achitat, in mod nejustificat, suma totala de 150.571,69 lei (inclusiv TVA) reprezentand transa de plata trimestriala aferenta contractului de servicii in contul de trezorerie al societatii cesionare.

Acest lucru a avut drept consecinta, pe de o parte, evitarea incasarii in conturile poprite ale firmei reprezentate de inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian, a sumei de 150.571,69 lei si, pe de alta parte, neincasarea de catre ANAF a sumelor cuvenite.

In continuare, la data de 21 ianuarie 2016, inculpata Densorean Daniela si suspectul Mititelu Claudiu-Marian au determinat o persoana din conducerea firmei turcesti sa ridice in numerar si sa transfere in conturile unor persoane fizice si juridice, sume de bani (in total 150.571,69 lei) cu titlu de: plata drepturilor salariale ale unor angajati si plata unor furnizori si prestatori servicii”.

Inculpata Densorean Daniela urmeaza sa fie prezentata la data de 23 februarie 2016, Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, mai precizeaza DNA.

Adauga un comentariu