National

Presedintele Iohannis si niste smecheri

Publicat: 04 oct. 2016
1

Presedintele Klaus W. Iohannis s-a referit luni, la Timisoara, la o lege care „trece si nu este intoarsa de niste smecheri din Parlament”. Suprinde intrucitva acest limbaj cu parfum de odicolon al Presedintelui.

Ar fi fost util sa afle la timp ca, in conditiile scrutinului egal si universal, ca ales al poporului, la fel ca parlamentarii, poate fi socotit el insusi un „smecher„. Poate – ca sef al statului – chiar primul dintre ei.

Inceputa la o luna dupa cistigarea alegerilor din 2004 de catre fostul Presedinte T. Basescu, campania de denigrare a parlamentului a inceput cu „solutia imorala a PC-ului”. T. Basescu a vrut imediat dupa aceea alegeri anticipate, cu intentia de a trimite acasa parlamentul proaspat ales. Pe toata durata celor doua mandate ale sale T. Basescu a pisat marunt Parlamentul, discreditindu-l si refuzind, pe fond, sa-i recunoasca legitimitatea ca putere a statului de drept. Intr-una din primele sale declaratii dupa ce a fost ales Presedinte, K. Iohannis a spus ca „justitia nu se face la TV”. A scandalizat instantaneu virfurile justitiei, fosta Presedinta a ICCJ Livia Stanciu stropsindu-se la bietul fost primar de Sibiu pentru necugetatul sau amestec in treburile justitiei. Si Iohannis a inteles, ba chiar i-a multumit judecatoarei Stanciu pentru mustrare, insurubind-o cu prima ocazie la Curtea Constitutionala. Sub Presedintia lui Iohannis au curs procesiunile in catuse de la intrarea in sediul DNA. Cu Iohannis tacind milc, prezumtia de nevinovatie a ajuns un chistoc sub botina Laurei C. Kovesi. Cu Iohannis savurind din fotoliul prezidential show-urile televizate ale justitiei, DNA a intrat cu coasa in Parlament, retezind si ce era rau si ce era, pina la proba contrarie, bun.

Reactia de autoprotectie a Parlamentului se datoreaza defensivei irationale si haotice in fata DNA care nu se multumeste cu prevederea art. 72 (2) din Constitutie conform careia „deputatii si senatorii pot fi trimisi in judecata penala”; Kovesi si ai sai, printre acestia si Iohannis, sufera la modul canin ca parlamentarii „nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor”. Ce justitie mai e aia fara perchezitii, retineri, arestari si, mai ales, fara catuse – totemul sacru al DNA? „Nu trebuie sa ajungem la telejustitie” – asa suna recomandarea facuta CSM de K. Iohannis in ianuarie 2015.

Chiar acolo s-a ajuns. Presedintele n-a tinut dreapta masura intr-o situatie ce a scapat de sub control. Ciuruirea Parlamentului cu toate gloantele din stoc n-ar fi trebuit sa devina un scop in sine: un Parlament slab duce la o democratie debila. La asta mi-as fi dorit sa se gindeasca Presedintele Iohannis inainte de a-i zeflemisi pe „smecherii” din Parlament. Unii dintre ei sunt creatia impasibilitatii sale fata de nasterea noii democratii a Inchizitiei.

Adauga un comentariu