National

Presedintele Irakului va efectua o vizita oficiala in Romania

Publicat: 27 sept. 2012
1

Presedintele Irakului, Jalal Talabani, va efectua in scurt timp o vizita oficiala la Bucuresti, ministii de Externe Titus Corlatean si Hoshyar Zebari stabilind, intr-o intrevedere desfasurata la Adunarea Generala a ONU, continuarea demersurilor pentru realizarea vizitei, potrivit Mediafax.

De asemenea, ministrul Corlatean a acceptat invitatia omologului irakian de a face o vizita oficiala la Bagdad, precizeaza un comunicat transmis joi de MAE.

„Cei doi interlocutori au stabilit continuarea demersurilor pentru realizarea in scurt timp a unei vizite oficiale a presedintelui irakian la Bucuresti. Ministrul roman al afacerilor externe a acceptat invitatia omologului sau de a efectua o vizita oficiala in Irak”, se arata in comunicat.

Totodata, oficialul irakian a salutat in intrevederea desfasurata miercuri, la New York, proiectul deschiderii biroului consular al Romaniei la Erbil si a dat asigurari ca va sprijini propunerile concrete de cooperare ale partii romane, inclusiv cele legate de infratirea unor orase precum Bagdad si Bucuresti sau Erbil si Brasov.

Cei doi ministri au discutat si despre participarea agentilor economici romani la reconstructia economica a Irakului.

„Ministrul Zebari a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant si concret acordat de Romania inca de la inceputul procesului de reconstructie a Irakului, inclusiv in domeniul institutional si al formarii de cadre specializate”, mai precizeaza MAE.

Oficialul irakian a facut in aprilie 2011 o vizita la Bucuresti, o posibila vizita a presedintelui Talabani in Romania in cursul anului trecut fiind anuntata si cu acel prilej de catre seful diplomatiei de atunci, Teodor Baconschi, insa aceasta nu a mai avut loc.

Cu acel prilej, s-a anuntat si posibilitatea incheierii unui acord bilateral pentru protejarea reciproca a investitiilor. Baconschi i-a multumit atunci ministrului Zebari pentru „ajutorul personal” pe care l-a acordat proiectului de a deschide un consulat al Romaniei la Erbil, in nordul Irakului, precum si a unui birou economic acolo.

„O delegatie MAE se va deplasa la Erbil in cateva zile, pentru a stabili toate detaliile si cred ca in acest fel vom crea o platforma pentru aterizarea unor companii romanesti in regiune. Exista companii din industria cimentului, sectorul petrolier, sectorul energetic, constructii civile si industriale, dar si din industria chimica si petrochimica, companii romanesti care doresc sa vina sau sa revina pe piata irakiana si speram ca printr-un viitor acord de protejare a investitiilor sa facilitam aceasta insertie”, afirma cu acea ocazie Baconschi.

Adauga un comentariu