Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă: Legea carantinării trebuie să treacă! Reacția PSD: Nu putem vota o lege doar pentru că președintele o cere – LIVE VIDEO/ TEXT

Publicat: 14 iul. 2020

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, marţi, la ora 14,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Cele mai importante declarații făcute de Klaus Iohannis:

Din nefericire, pandemia care s-a abătut asupra lumii, COVID-19, este cea mai gravă criză sanitară, cea mai gravă pandemie, din ultimul secol. De 100 de ani încoace, nu a mai existat o boală cu un impact atât de profund, un impact care se resimte în viața fiecăruia, în viața națiunilor, care se resimte foarte puternic în economiile naționale.

Din păcate, și în România efectele acestei pandemii devin din ce în ce mai vizibile. Astăzi, iată, din nefericire, avem iarăși 637 de cazuri noi, iar 30 de români au murit din cauza acestei boli.

Dragii mei, este greu de imaginat cum pot fi unii care umblă pe la televizor, pe stradă, și spun că nu este niciun pericol, că putem să ne relaxăm, că de fapt boala asta este una ușoară. Ba alții chiar, adepții unor teorii conspiraționiste, spun că nici nu există boala.

Această boală, din păcate, există. Este o boală grea și cu un impact devastator asupra lumii, dar și asupra României, din păcate.

Este foarte greu de luptat cu această boală și de aceea săptămâna trecută am spus „acum nu este momentul unor dispute politice, dacă vorbim despre combaterea acestei epidemii”.

De aceea, vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament acum, când este în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave și carantinarea persoanelor.

Este o lege care a fost introdusă în Parlament în regim de urgență și toată lumea, pe bună dreptate, s-a așteptat să fie discutată în regim de urgență, fiindcă este nevoie de ea. Este urgentă nevoie de această lege.

PSD a venit cu argumente care pur și simplu sunt false

Ziceau că trebuia să vină Guvernul mai repede cu această lege, or Guvernul nu avea cum să vină cu această lege până când nu s-au publicat argumentele Curții Constituționale.

PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, rațiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege.

Una peste alta, putem să constatăm că PSD tergiversează această discuție. Și trebuie să recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD, tergiversând adoptarea acestei legi.

Și, în acest fel, ce se întâmplă de fapt este că PSD privează Guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în combaterea acestei epidemii. Privează Guvernul de acest instrument, care reglementează izolarea și carantinarea.

Vă spun drept – este extrem de trist, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci, doamne ferește, poate chiar a sute de români.

Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile! Aprobați o formă bună pentru această lege!

Altfel, veți fi, moralmente, răspunzători de moartea poate a zeci sau chiar a sute de români! Acest comportament, această tergiversare este intolerabilă! ” a menționat Klaus Iohannis, susținând că dacă legea nu va trece astăzi, PSD-ul ar fi vinovat de moartea cetățenilor.

Senatorii sunt împotriva legii pentru că aceasta îngrădeşte drepturi fundamentale şi vine în contradicţie cu deciziile CEDO

Declaraţiile vin în contextul în care în Parlament, mai exact în comisia Juridică din Senat este dezbătut proiectul de lege ce prevede carantinarea celor care vin din străinătate. Totuşi, mai multe voci din cadrul Partidului Social Democrat au afirmat faptul că legea este una abuziva care contravine legislaţiei europene. Robert Cazanciuc susţinea faptul că această lege este una făcută în grabă de Guvern şi are pasaje care pur şi simplu desfiinţează anumite drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor din România. Mihai Fifor, senator PSD spunea acelaşi lucru despre lege, iar acesta îi cerea premierului Ludovic Orban să fie prezent la consultările din Parlament pentru că acesta să explice ‘aberatiile’ din lege.

” Domnul Iohannis uită că dumnealui are ideea de ‘a citi până înţeleg’, ‘privesc cu atenţie şi îngrijorare’. Comisia Juridică a lucrat până la ora 4 dimineaţa, legea a trecut de Camera Deputaţilor într-un ritm alert. Klaus Iohannis ataca PSD pe orice temă, chiar dacă PSD-ul nu are nicio treabă sau implicare. Curtea s-a pronunţat şi Guvernul nu trebuia să aştepte motivarea acesteia. Noi suntem puşi în situaţia de a corecta aberaţiile făcute de PNL. În contextul în care legea afectează sute de mii de oameni. (…)

Trebuie să vină oameni din zona medicală, organizaţii care apără drepturile omului pentru că lumea trebuie să fie protejată. Klaus Iohannis nu înţelege sensul dezbaterilor. Aceste dezbateri sunt de fond, legea nu poate fi votată doar pentru că preşedintele doreşte acest lucru. Este foarte probabil că în această săptămână ca legea ca să ajungă la votul final. Ludovic Orban, Nelu Tătaru vor veni până la urmă pentru a da explicaţiile necesare. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu trebuie să vină să dea explicaţii pentru că este plătit din banii romanilor. Responsabilitatea trebuie să există. PSD va vota această lege pentru binele romanilor, dar într-o formă în care să existe o protecţie a acestora.” mentioneaza Lucian Romașcanu, purtatorul de cuvant al Partidului Social Democrat.

Comentarii
 • iar a behait peeeeseeeedeeeee ..l-a uitat pe Lucovid din cauza caruia a trebui CCR sa-i dea peste manutze ….peeeseedee e vinovat ca legea intarzie nu Lucovit si guVernerul Meu care a formulat-o neconstitutionala ….in concluzie behaim si covid luam de la Joha’

 • Dar iohanis cand spunea ca e o gripa o usoara,nu era fals si se pregarea fericit de alegeri anticipate,dornic sa aiba cat mai multa putere?Guvernul in prostia lui trimite un proiect de lege sub orice critica,nesemnat de ministrul Justitiei-evident ca aceesta isi dadea seama de aberatiile existente in acel proiect,nesemnandu-l,pentru a fi aprobat in aceeasi zi daca se putea.Acum s-a bagat la inaintare Iohanis ca un vataf,sa urneasca lucrurile,dupa ce guvernul a dormit de la hotarare CCR timp de 2 luni.De ce nu a impulsionat pe guvern sa grabeasca proiectul?Oare la Iohanis cum a fost deindata?Uneori niciodata.La el meeeeerge.

 • Oameni buni, aveti prea multe așteptări de la dl. Profesor, mintea lui funcționează în RELUARE, și asa cum un ” patefon prost sau defect ” cu o placa defecta, reda în continuu același text ” psd, psd,……… ” este greu reparat, același lucru se întâmplă și cu acesta. ÎNGÂMFAREA de care da dovada arata adevărata valoare a acestuia, din păcate așa cum astăzi se vorbește despre cum LUMEA trebuie sa învețe sa trăiască cu acest VIRUS UCIGAȘ, la fel NOI ROMÂNII trebuie sa ne OBIȘNUIM sa trăim și să suportăm PROSTIA celor care au ajuns să conducă această țară. După 30 de ani de speranțe am GĂSIT ECHIPA PERFECTA : DL. PROFESOR CU ABILITĂȚI DE TURIST și DL. SICA MANDOLINA CU ABILITĂȚI DE INSTRUMENTIST ȘEF. MARE GHINION PE ACEASTĂ ȚARĂ.
  ȘI ACUM DOMNILOR CONDUCĂTORI – BEHAITI SINCRON : PSD, PSD, PSD, PSD,……….
  BRAVO, AȚI REȚINUT VERSURILE.

 • DE CE MAI TREBUIE SA ASTeptam parerea si a prostului asta de Ciolacu sau Cazanciuc intr-o chestiune de timp pentru salvarea sanatatii populației. Le Monde a scris ca numai in Romania se gestionează intervenția epidemiologică a specialiștilor din Sănătate de către Curtea Constituțională (???!!!!)…..+ Ciolacu (???) si Cazanciuc care trebuie sa se afle si ei in miezul harababurii, ca si cum Johannis, Guvernul si Ministrul Sanatatii nu știu nici macar 1% din câte știe Ciolacu.

 • Acest partid pzd e pe faras,netrebnicii astia care au majoritatea,au stat pana-n noapte tarziu sa-i fabrice legi lui zdragnea sa-l albeasca.La vot si de la toamna vor fi istorie,la gunoi cu ei in rasa mamii lor de borfasi

 • Antonim ti s-a zgariat discul si repeti sloganul din 2019 …. =)). Mai nou PZD cum ii zici tu e sluga lui Joga deci sunteti colegi de serviciu ….ai gija ca da-l superi pe securistul sef nu mai primesti „sponsorizari”

 • @Raj ai drepate Le Monde e clar mai competent in probleme din Romania decat Curte Constitutionala din Romania …..succesuri ca meriti

 • Ne conduc un neamt, un ungur si un arab. Rusine romanilor, nu sunteti in stare sa gasiti un Gheorghe, Ion sau Vasile? Cautati un romana cu rude si neamuri romanesti, ca atfel astia ne manipuleaza, ne nationalizeaza si dau tot la altii.

 • @drian,probabil mata si tactu erau prea manga cand te-au inscris la starea civila,iar ala a intrebat: cum pui numele copchilului iar astia manga, drian drian,dupa nume asa gandire cakat cu ochi rosii.Revin pzd de la toamna va fi istorie,Iohanis deja va conduce cu 2-0 sobolani rosii,va face 4-0 si gata cu voi in liga a-2-a

Adauga un comentariu