National

Președintele PMP, Cristian Diaconescu: „Foarte multă lume avizată vorbește de posibilitatea unei ofensive în Ucraina a Rusiei la finele lunii ianuarie”

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele PMP Cristian Diaconescu Foarte multă lume avizată vorbește de posibilitatea unei ofensive în Ucraina a Rusiei la finele lunii ianuarie
Cristian Diaconescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a vorbit joi seară, 25 noiembrie 2021, despre tensiunile în creștere din apropierea granițelor României, despre importanța apartenenței la NATO și rolul diplomației.

„Foarte multă lume avizată vorbește de posibilitatea unei ofensive în Ucraina a Rusiei la finele lunii ianuarie. Am auzit din foarte multe zone. E o informație aproape publică. În egală măsură, e o preocupare care a fost transmisă și pe canale oficiale. Americanii au transmis o notă diplomatică în care au rezentat toate datele, marea lor majoritate, legate de mișcările militare ale Rusiei, concluzia fiind una singură – e cazul ca state NATO, mai ales cele aflate în proximitate, să intre în stare de alertă.

Există semnale că 92.000 de militari, mulți cu instrucție, de forțe speciale sau care acționează pe timp de noapte, au fost masați la frontierele Ucrainei. A mai existat o astfel de procedură, un exercițiu, acum un an”, a declarat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a precizat că principalul rol îl are acum diplomația.

„Mai adăugăm aici problemele legate de energie, de coridorul Nord Stream, cum e ocolită Ucraina de coridoarele de energie. Sunt mulți factori care joacă într-o situație de tensiune multivectorială în regiunea țării noastre. Trebuie să fim foarte, foarte atenți și mai ales profesioniști. La un moment dat se poate chiar blufa. Se crează astfel de poziții: intrăm cu forța în anumită zonă, apoi intrăm la negocieri, dar acele negocieri pornesc de la politica faptului împlinit. Doamne ferește!”, a continuat lideurl PMP.

Întrebat dacă diplomația românească are un rol esențial acum, acesta a răspuns: „Vrem, nu vrem, trebuie să avem un rol esențial. Statele de frontieră din regiune sunt categoric primele întrebate. În UE sau NATO, când apărea o criză în zona Africii de Nord sau o problemă de securitate la frontiera estică, reprezentanților de la nivel ministerial în sus ai statelor din proximitate li se dădea cuvântul fără să-l ceară. Nu ne putem feri de acest subiect. Argumentul de tipul ”nu avem oameni pregătiți sau politica la noi ne consumă tot timpul” nu are valabilitate”.

Adauga un comentariu