International

Presedintele Poloniei: UE manifesta prea putina solidaritate fata de tarile din Europa Centrala si de Est

Publicat: 24 apr. 2016
1

Uniunea Europeana manifesta prea putina solidaritate fata de tarile din Europa Centrala si de Est, este de parere presedintele polonez Andrzej Duda. Declaratia liderului polonez vine in contextul in care Polonia a fost, la randul sau, acuzata de lipsa de solidaritate din cauza refuzului de a primi refugiati. „Uniunea Europeana este puternica, dar slaba la nivel deciziilor, asta este problema sa astazi. Poate ca aceasta vine din faptul ca UE, in general, manifesta prea putina solidaritate”, a afirmat Andrzej Duda intr-un interviu acordat agentiei poloneze PAP.

„Nu exista suficienta solidaritate in ce priveste intelegerea situatiei noastre, tarile din Europa Centrala si de Est. Altfel spus, tari care au intrat relativ recent in UE si care incearca sa ajunga din urma tarile bogate din Occident. Noi cautam sa imbunatatim nivelul de trai pentru ca tinerii sa nu fie obligati sa isi caute loc de munca in afara tarii pentru un salariu decent, care sa le permita un trai normal”, a adaugat Andrzej Duda.

Presedintele polonez a adaugat ca este vorba despre „chestiuni importante pentru suveranitatea statelor, precum politica energetica si cea a materiilor prime”, el facand astfel aluzie la gazoductul Nord Stream, care transporta gaze rusesti spre Europa de Vest via Marea Baltica si este un proiect nepopular la Varsovia, precum si la politica Bruxellesului de reducere a utilizarii carbunelui.

Andrzej Duda a tinut insa sa precizeze ca atat pentru el, cat si pentru „marea majoritate a polonezilor, Uniunea Europeana are o valoare imensa”.

Andrzej Duda a fost ales presedinte al Poloniei anul trecut, din partea partidului de guvernamant Lege si Justitie (PiS), conservator.

Relatiile dintre Polonia si Bruxelles s-au racit dupa venirea la putere a acestui partid conservator, dupa o serie de reforme considerate controversate, in special cele privind Tribunalul Constitutional din Polonia (echivalentul Curtii Constitutionale) si mass-media publice din aceasta tara.

Adauga un comentariu