News Flash:

Presedintele Sanguineus s-a jucat cu un contract de cateva miliarde lei

16 Septembrie 2005
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
Comisionul sangelui

•Un contract de aproximativ 4,5 miliarde lei a fost incheiat fara licitatie intre presedintele Asociatiei Donatorilor Sanguineus din Iasi si supermarketul iesean Fidelio •Dupa ce a fost incheiat contractul, Gheorghe Cucoveica, presedintele Asociatiei, s-a prezentat la Centrul de Transfuzii pentru a solicita dr. Daniela Ilcenco, directorul institutiei, sa-l semneze •Cucoveica a afirmat ca au fost urmate procedurile legale, ca a avut loc o licitatie la care nu s-a prezentat decat Fidelio si ca poate prezenta acte prin care sa dovedeasca acest lucru •Dupa ce a semnat documentul, Ilcenco a facut plangere penala spunand ca a fost inselata de Cucoveica

O afacere pe bani publici, de circa 5 miliarde lei, urma sa se desfasoare pe sangele iesenilor, fara nici o rusine din partea celor care au pus-o la cale. O plangere adresata anchetatorilor ieseni, din partea dr. Daniela Ilcenco, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) din Iasi, aduce grave acuzatii presedintelui asociatiei iesene Sanguineus, Gheorghe Cucoveica, privind semnarea unui contract de furnizare a alimentelor contra bonurilor valorice primite de donatorii onorifici de sange. Astfel, conform datelor detinute in exclusivitate de reporterii ZIUA de Iasi, Gheorghe Cucoveica a convins-o pe dr. Ilcenco sa semneze un contract de furnizare alimente donatorilor onorifici de sange, contra bonurilor valorice pe care acestia le primesc dupa fiecare donare, incheiat cu supermarketul iesean Fidelio. In urma acestui contract, Fidelio trebuia sa ofere donatorilor de sange produse alimentare pe baza bonului valoric in valoarea de 300 mii lei, respectiv 600 mii lei pentru donatorii onorifici, bon ce reprezinta, conform legii, dreptul oricarui donator. Directorul Centrului de Transfuzii sustine ca la data de 22 iulie 2005 Cucoveica a informat-o ca acest contract a fost semnat dupa ce ar fi avut loc o licitatie la Bursa Romana de Marfuri (BRM), desi acest lucru nu avusese loc. "Am incheiat contractul pentru ca la Fidelio sunt preturi mai mici decat la Univers All, de unde donatorii isi luau produsele pana acum, si este si un magazin central, mai accesibil donatorilor", a declarat Gheorghe Cucoveica. Dr. Ilcenco a afirmat, insa, ca motivele pentru care Cucoveica a incheiat contractul cu Fidelio sunt exclusiv bazate pe faptul ca acesta dorea sa aiba acces la bonurile valorice din care, printr-o hotarare judecatoreasca, avea dreptul sa solicite cate 10.000 lei de la fiecare donator, ceea ce reprezinta cotizatia membrilor la asociatie. "Noi am avut contract incheiat cu Univers All, dar, motivand ca la Fidelio sunt preturi mai mici si profitand de faptul ca eu si dr. Andreea Vatamanu, care face parte din comisia de licitatie din partea centrului, eram in concediu, a incheiat contractul cu Fidelio. Universal All a refuzat sa mai opreasca din bonurile valorice cate 1 leu (10.000 lei vechi) si sa dea suma adunata Asociatiei Donatorilor, pentru ca acest bon reprezinta alocatia de hrana prevazuta in lege si, de asemenea, din cauza ca aceasta cotizatie era suportata si de donatori care nu erau membri ai asociatiei", a declarat Dr. Ilcenco. Trebuie mentionat ca Universal All a refuzat sa mai opreasca din bonurile valorice cate 10 mii lei si sa dea suma adunata Asociatiei lui Cucoveica, pentru ca acest bon reprezinta alocatia de hrana prevazuta in lege si pentru ca aceasta cotizatie era suportata si de donatori care nu erau membri ai asociatiei.

Amanuntele afacerii

Cu privire la cotizatia ce trebuie achitata de catre membrii asociatiei lui Cucoveica, Alexandru Pricop, contabil sef la Centrul de Transfuzii Sanguine Iasi, a afirmat ca, intr-adevar, aceasta cotizatie era suportata si de donatori care nu faceau parte din respectiva asociatie. Au fost mai multe sesizari din partea donatorilor ca li s-ar opri din bonul valoric 10 mii lei chiar daca nu sunt membri ai Asociatiei Sanguineus si, de asemenea, Universal All a refuzat sa mai dea cotizatia lui Cucoveica, pentru ca nu vroia sa aiba probleme cu autoritatile. In fiecare an sunt aproximativ 18 mii de donatori iar de la toti acestia, membri sau nu, presedintele acestei asociatii si-a oprit cotizatia. Un alt membru al conducerii Centrului de Transfuzii a afirmat cu privire la aceasta situatie ca nu a fost inregistrata nici un fel de solicitare din partea asociatiei de a organiza o licitatie chiar daca acest lucru este obligatoriu, Cucoveica neavand dreptul de a organiza o licitatie in vederea incheierii unui contract de a carui valoare nu dispune. "Presedintele Asociatiei nu anuntat pe nimeni despre intentia sa de a semna contractul cu Fidelio. Acesta trebuia sa aduca la cunostinta membrilor comisiei de licitatie faptul ca vrea sa organizeze asa ceva, pentru ca nu este la latitudinea sa sa ia asemenea decizii. Nu a fost inregistrata nici un fel de solicitare din partea Asociatiei si de asemenea nu a fost publicat nimic in Monitorul Oficial", a declarat dr. Andreea Vatamanu, medic in cadrul Centrului de Transfuzii si membru in comisia de licitatie.
"Am fost uimita sa aflu de la Ionut Zlate, director la Bursa de Marfuri Iasi, ca presedintele Asociatiei a fost la el doar de doua ori pentru a se interesa de organizarea unei licitatii, dar ca nu s-a mai prezentat ulterior. Am verificat si in Monitorul Oficial si nu a fost publicat nici un fel de anunt, apoi am luat legatura cu dr. Vatamanu si am ramas socata cand aceasta mi-a spus ca nu are habar despre ce vorbesc pentru ca nu a fost anuntata de nimeni", a declarat dr. Ilcenco. Astfel, la numai cinci zile de la incheierea contractului cu Fidelio, acesta a fost anulat iar donatorii au fost din nou trimisi la Univers All, pana la data de 11 octombrie, cand conducerea Centrului de Transfuzii va organiza, prin Bursa Romana de Marfuri, filiala Iasi, o licitatie pentru desemnarea magazinului de unde donatorii vor putea sa-si procure alimentele.

Caz penal

Anularea contractului cu Fidelio nu a fost singura masura luata de conducerea Centrului, ci a fost inaintata si o plangere la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. In temeiul art. 215 Cod Penal cu privire la inselaciunea in contracte, Cucoveica ar putea fi gasit vinovat, deoarece a prezentat o imprejurare falsa ca fiind adevarata, adica desfasurarea licitatiei, si a obtinut astfel semnatura directorului CTS pe un contract de achizitii, in valoare de aproximativ 5 miliarde lei. Cu privire la aceasta situatie, Cucoveica a afirmat doar ca nu stia ca trebuie sa organizeze licitatie, in conditiile in care a fost de doua ori la Bursa de Marfuri si, de asemenea, ca nu stia nici macar valoarea contractului, presupunand ca este vorba de vreo 5 miliarde lei. "Nu am stiut ca trebuie sa fac licitatie. Cred ca valoarea contractului se ridica la vreo 5 miliarde lei, dar suma nu este prevazuta in contract", a declarat Gheorghe Cucoveica. Cu privire la aceasta situatie, conducerea Supermarketului Fidelio nu a vrut sa dea nici un fel de explicatie, motivand ca nu doreste sa fie implicata in acest scandal. Vom reveni.
Diana LITе
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014734 (s)