International

Președintele Ucrainei minimalizează riscul unui război cu Rusia

Publicat: 28 ian. 2022
barbat la costum cu mana pe fata
Severitatea exactă a amenințării reprezentate de Rusia rămâne neclară și se pare că a fost un punct de disputa între Zelenski și Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că posibilitatea unui război între Rusia și Ucraina a fost exagerată de către alți lideri mondiali, lucru care a dus la destabilizarea economiei Kievului și a provocat panică în rândul populației.

În cadrul unei conferințe cu reporteri străini, președintele ucrainean a povestit cum le-a explicat telefonic unor lideri mondiali precum președintele SUA, Joe Biden, sau președintelui francez, Emmanuel Macron, că, în ciuda faptului că amenințarea Rusiei este „iminentă și constantă”, ucrainenii au învățat să trăiască cu ea încă de când Moscova a invadat în 2014.

„Ei spun că mâine este războiul. Asta înseamnă panică”, a spus Zelenski.

La momentul actual, Rusia a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, stârnind temeri că președintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti o incursiune. Totuși, în spațiul public, Rusia a negat în mod repetat că intenționează să invadeze țara vecină.

Cum a decurs conversația dintre Ucraina și SUA

Severitatea exactă a amenințării reprezentate de Rusia rămâne neclară și se pare că a fost un punct de disputa între Zelenski și Biden. Se pare că discuția lor de joi nu a mers bine, a declarat pentru CNN un înalt oficial ucrainean.

La apel, pe care oficialul ucrainean l-a descris drept ”lung și sincer”, Biden a avertizat că o invazie rusă era sigură și iminentă, în timp ce Zelenski și-a reiterat poziția conform căreia amenințarea din partea Rusiei rămâne ”periculoasă, dar ambiguă”.

Casa Albă a contestat această relatare, completând că este vorba de surse anonime care au transmis informații neadevărate. O purtătoare de cuvânt a spus că Biden l-a avertizat pe președintele ucrainean că o invazie în luna februarie este, ceea ce ea a numit „o posibilitate distinctă”.

Când a fost întrebat despre conversația sa cu Joe Biden, liderul ucrainean i-a mulțumit președintelui SUA pentru sprijinul său, completând însă că acumularea de trupe rusești nu este cu mult mai semnificativă decât ceea ce a văzut el în trecut.

„Sunt președintele Ucrainei, locuiesc aici și cred că știu detaliile mai profund decât orice alt președinte. Nu avem nicio neînțelegere cu președintele Biden. Înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea, așa cum el înțelege perfect ce se întâmplă în Statele Unite. Nu sunt critic la adresa președintelui Biden”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

În ciuda dezacordurilor și a informațiilor din presa internațională, părțile par să țină la o soluție diplomatică. În acest sens, președintele Ucrainei a declarat că este dispus să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru o conversație serioasă și a sugerat ca Biden să faciliteze o platformă de dialog între Washington, Kiev și Moscova.

„Oamenii nu înțeleg valoarea vieții umane și despre asta este vorba. Eu susțin dialogul serios”, a subliniat Zelenski.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț
Adauga un comentariu