News Flash:

Presedintii de asociatie pot verifica apartamentele locatarilor

19 Octombrie 2007
4508 Vizualizari | 3 Comentarii
Presedintii de asociatie pot verifica apartamentele locatarilor
• "Ar trebui sa existe o precizare clara a modului in care sunt efectuate aceste verificari, astfel incat sa nu se incalce dreptul privind inviolabilitatea proprietatii private", a declarat Parascheva Ursache, de la Biroul Asociatii de Proprietari • In prezent, presedintii pot obliga locatarii in urma unui preaviz ca in termen de 5 zile respectivul proprietar sa permita accesul in spatiul privat al unui delegat din partea asociatiei de proprietari atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu • In cazuri de urgenta, acestia pot interveni pe proprietatea privata fara nici un preaviz • Presedintii de asociatie au obligatia ca in continutul preavizului sa precizeze motivul pentru care solicita accesul pe proprietatea individuala • Locatarii care refuza sa accepte accesul acestora in spatiul lor privat pot primi niste amenzi usturatoare
Conducerea Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei a anuntat ca prin noua Lege 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, presedintii asociatiilor pot obliga proprietarii locuintelor, in urma unor sesizari, sa accepte accesul unui delegat in spatiul privat in vederea efectuarii unor inspectii, reparatii sau in vederea inlocuirii unor elemente de pe proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. De asemenea, majoritatea presedintilor de asociatie este foarte multumita ca noile reglementari le confera posibilitatea de a-si duce la bun sfarsit sarcinile pe care le au si astfel pot efectua controale mult mai usor. "Prin noua lege a infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari, li se confera presedintilor de asociatie posibilitatea sa oblige proprietarul unei locuinte sa accepte efectuarea unor controale in baza unor sesizari privind modificarea constructiei din cadrul spatiului privat, sa verifice daca proprietarii au autorizatie de constructie sau de modificare a spatiului privat si sa verifice daca contorizarea consemnata de locatari este una corecta", a declarat Parascheva Ursache, consilier al Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul primariei. De asemenea, sefii Biroului Asociatii de Proprietari au precizat ca presedintii asociatiilor aveau si in trecut posibilitatea efectuarii unor astfel de controale, insa nu puteau obliga proprietarii locuintelor sa permita accesul delegatului lor in interiorul spatiului privat. In prezent, presedintii pot obliga locatarii in urma unui preaviz ca in termen de 5 zile respectivul proprietar sa permita accesul in spatiul privat al unui delegat din partea asociatiei de proprietari. In cazuri de urgenta, acestia pot interveni pe proprietatea privata fara nici un preaviz. Presedintii de asociatie au obligatia ca in continutul preavizului sa precizeze motivul pentru care solicita accesul pe proprietatea individuala. Locatarii care refuza sa accepte accesul acestora in spatiul lor privat pot primi niste amenzi usturatoare. "In prezent, prin Legea nr. 230/2007, presedintii de asociatie sunt obligati sa asigure completarea la zi a cartii tehnice a blocului, si acest lucru nu poate fi realizat decat prin efectuarea unor verificari. Daca nu isi indeplinesc atributiile si obligatiile pe care le au, presedintii de asociatie sunt sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 5 milioane lei (500 RON) si 30 de milioane lei (3000 RON). Oricum, ar trebui sa existe o precizare clara a modului in care sunt efectuate aceste verificari, astfel incat sa nu se incalce dreptul privind inviolabilitatea proprietatii private", a mai declarat Parascheva Ursache.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Anghel S.  | #20538
Legea 230/2007 contine in general lozinci .N-au alcatuit-o ingineri, economisti si juristi adevarati.
Referitor la partea de constructii, ce putem cere de la un presedinte care nu are pregatire in domeniul tehnic ? Il deleaga pe "dom' Petrica" sa inspecteze ce lucrari se executa intr-un apartament ? Cind un mirlan cu bani se muta si incepe sa demoleze blocul, ceea ce poate face administratia si fiecare locatar in parte , este sa sesizeze imediat Inspectoratul in Constructii sau Disciplina in Constructii din primarie. Cind auzi sau vezi cum taie stilpii si grinzile de rezistenta, sau isi face usa in peretele de zidarie portanta, ii mai dai un "preaviz de 5 zile" ?
Abia astept infiintarea politiei in constructii.
Ar fi bine ca la fiecare scara de bloc, pe holul de la intrare, sa fie afisata o vedere in spatiu, cu structura de rezistenta a blocului ( care cu nici un fel de autorizatie nu poate fi afectata). Locatarii, noi sau vechi, vor fi astfel avertizati.
Acei care au autorizat, precum si cei care au executat, lucrari care au afectat structura de rezistenta a blocului, trebuiesc bagati urgent la puscarie.
DOINA  | #20539
AS DORI SA STIU DACA PRESEDINTII DE ASOCIATII DE LOCATARI SUNT ALESI PE VIATA??SI CE SALARII AU ??
AaA  | #20540
Presedintii de Asociatie sunt in general niste hoti .Putini oameni de treaba, care sa fie corecti .In general se gandesc cum pot sa mai fure de la sarmanul pensionar care abia isi plateste intretinerea . Traim intr-o tara de kkt si nu se intrevede nici o schimbare in urmatorii 100 ani .Asa ca , romani care sunteti in afara tarii , daca aveti un loc de munca in afara, stati acolo !
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1656 (s) | 22 queries | Mysql time :0.038040 (s)