Arte vizuale

Preţ neaşteptat pentru o pânză de Soulages

Publicat: 28 nov. 2019
Preţ neaşteptat pentru o pânză de Soulages
Preţ neaşteptat pentru o pânză de Soulages

Preţ neaşteptat pentru o pânză de Soulages. Surpriză la o licitaţie organizată la Paris în acesta săptămână. O pânză semnată de celebrul Pierre Soulages în 1960 a fost vândută pentru suma de 9,6 milioane de euro. Preţul estimat de casa de licitaţii era între 4 şi 6 milioane de euro.

Intitulată „Peinture 200 x 162 cm 14 marş 1960”, are o luminozitate intensă şi planuri verticale contrastante ce ilustrează tehnică iniţiată de artist de la sfârşitul anilor ’50.

Preţ neaşteptat pentru o pânză de Soulages

Pe pânza acoperită cu un strat de suport alb, benzi mari de vopsea neagră acoperă o parte din suprafaţă. Cu ajutorul unei spatule cu lamă subţire, Soulages îndepărta apoi stratul de vopsea, descoperind stratul de suport. Astfel artistul a oferit o luminozitate neaşteptată pânzei.

Pânza a fost achizionata de criticul e arta James Johnson Sweeney şi a rămas în familia sa până la licitaţie.

Întâlnirea din 1949 dintre cei doi a marcat începutul unei largi recunoaşteri de care s-a bucurat pictorul francez în rândul iubitorilor de artă americani. Astfel a devenit unul din cei mai populari artişti de la New York. Mulţi susţin că acesta era mai celebru în oraşul din SUA decât în Paris.

Această pânză, ce a fost prezentată la toate expoziţiile majore consacrate lui Pierre Soulages, a fost scoasă pentru prima oară la vânzare.

Adauga un comentariu