Secretele istoriei

Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Publicat: 24 apr. 2014
Dupa moartea fiicei regelui Henric al VIII-lea al Angliei, regina Maria I a Angliei, in noiembrie 1558, ea a fost succedata de sora ei vitrega, Elisabeta I. In conformitate cu A Treia Legea de Succesiune, trecuta in 1543 de catre Parlamentul Angliei, Elisabeta era mostenitoarea Mariei I a Angliei; de asemenea, ultimul testament al lui Henric al VIII-lea a exclus dinastia Stuart de la succesiunea asupra tronului englez.

Vezi si Cele mai faimoase regine din istorie – intre glorie si frumusete
Cu toate acestea, in ochii multor catolici, Elisabeta era nelegitima, si Maria Stuart, ca descendenta senior a surorii mai mari a lui Henric al VIII-lea, era regina de drept a Angliei.

Henric al II-lea al Frantei i-a proclamat pe fiul sau cel mare si pe nora lui, rege si regina a Angliei, si blazoanele lor au fost modificate cu armele regale ale Angliei.Pretentia ei asupra tronului englez a fost un punct sensibil peren intre Maria Stuart si Elisabeta I.

Vezi si Ducesa Elena de Bavaria 

Cand Henric al II-lea a murit la 10 iulie 1559 din cauza ranilor suferite intr-un turnir, Francisc in varsta de 15 ani a devenit rege al Frantei, iar Maria, in varsta de 16 ani, regina consort a Frantei.Doi dintre unchii Mariei, Ducele de Guise si Cardinalul de Lorena, erau acum dominanti in politica franceza si s-au bucurat de o ascensiune numita de unii istorici la tyrannie Guisienne.


loading...

Adauga un comentariu