Secretele istoriei

Pretentiile la tronul Spaniei de dupa moartea lui Carol al II-lea

Publicat: 14 ian. 2015
3

In 1700 regele Spaniei Carol al II-lea a murit fara sa lase mostenitori. Carol l-a numit succesor pe Filip, fiul de 16 ani al surorii sale Maria Tereza a Spaniei. La un posibil refuz, coroana ar fi revenit fratelui mai mic al lui Filip, Ducele de Berry sau arhiducelui Carol de Austria.

Ambii pretendenti, Filip si Carol de Austria, aveau drepturi legale la tronul Spaniei deoarece bunicul lui Filip, regele Ludovic al XIV-lea, si tatal lui Carol, Leopold I, Imparat Roman, erau fii ai matusilor lui Carol al II-lea al Spaniei, Anna de Austria si Maria Anna de Austria. Filip avea o pozitie si mai buna deoarece bunica sa, Maria Tereza a Spaniei, si strabunica sa, Ana de Austria erau mai mari ca varsta fata de mama lui Leopold.

Vezi si Adevarul despre moartea lui Ludovic I al Spaniei

Dupa o lunga reuniune de Consiliu unde Delfinul a vorbit in favoarea drepturilor fiului sau, s-a cazut de acord ca Filip ar trebui sa obtina tronul cu conditia ca acesta si descendentii lui sa renunte la drepturile la tronul Frantei.

Vezi si Povestea Mariei Anna a Spaniei

Dupa ce Consiliul Regal a decis sa accepte dorinta lui Carol al II-lea al Spaniei si sa-l accepte pe Filip ca rege al Spaniei, ambasadorul spaniol a fost chemat si i-a fost prezentat noul rege. Ambasadorul, impreuna cu fiul sau, a ingenuncheat in fata lui Filip si a tinut un discurs lung in limba spaniola din care Filip nu a inteles nimic, desi Ludovic al XIV-a a luat masuri ca Filip sa ia lectii de spaniola incepand cu acea zi.

Adauga un comentariu