International

Prețul aurului a crescut dramatic pe timp de pandemie

Publicat: 27 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prețul aurului a crescut dramatic pe timp de pandemie
Prețul aurului a crescut dramatic pe timp de pandemie

Prețul aurului a crescut dramatic pe timp de pandemie. Luni, prețul aurului a atins un nivel record. Pe fondul temerilor că pandemia de coronavirus va încetini ritmul redresării economice, investitorii sunt din ce în ce mai interesați de metalul galben. De asemenea, și contextul tensiunilor dintre SUA și China a contribuit la acest fapt.

Prețul aurului a depășit vârful atins în septembrie 2011

Pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, investitorii aleg să acumuleze active sigure, ignorându-le pe cele riscante. Din cauza creșterii numărului de infectați din SUA, dar și a tensiunilor geopolitice, prețul aurului a crescut dramatic. Pe piaţa spot uncia de aur a urcat luni dimineaţa cu 1%, la nivelul record de 1.929,90 dolari, depăşind vârful atins în septembrie 2011.

De când pandemia a dus la recesiunea economiei globale, multe bănci din lumea întreagă au adoptat măsuri agresive de relaxare monetară, fapt ce sprjină aurul. Cu toate acestea, se pare că inflația este o consecință, care nu se va mai lăsa mult timp așteptată, spun unii investitori.

Înainte ca pandemia de coronavirus, o mare parte a băncilor private recomandau clienților să păstreze doar o mică parte din bunurile lor sub formă de aur. În momentul actual, unii dintre aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. Astfel, să ai aur în patrimoniu este mai captivant, chiar dacă nu aduce niciun venit.

Factorii creșterii prețului aurului: tensiunile dintre SUA și China. Prețul aurului a crescut dramatic pe timp de pandemie

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea chineză, drapelul american a fost coborât luni dimineaţa de pe consulatul Statelor Unite din Chengdu, la trei zile după ce a fost închis de Beijing

Vineri, Guvernul chinez a ordonat închiderea acestei reprezentanţe diplomatice, ca represalii la o măsură similară luată împotriva consulatului chinez din Houston de către administraţia Trump, pe fondul unor acuzaţii de spionaj reciproce ca în timpul Războiului Rece.

În contextul creşterii tensiunii diplomatice în jurul coronavirusului şi Hong Kongului, Washingtonul şi-a justificat decizia afirmând că consulatul chinez din Houston era „o placă turnantă pentru spionaj şi furt de proprietate intelectuală”.

China: „Statele Unite au provocat în mod unilateral acest incident”. Tensiunile dintre China și SUA continuă să crească!

Ministerul chinez de Externe a arătat print-un comunicat că diplomații americani din China au fost notificați vineri dimineață că licența pentru consulatul SUA din Chengdu va fi revocată. Astfel, consulatul a primit ordinul de a înceta toate activitățile. Anterior, China a venit cu avertizarea că va acționa cum consideră de cuviință, după ce consulatul de la Houston a fost închis.

„Statele Unite au provocat în mod unilateral acest incident”, mai completează reprezentanții ministerului chinez care afirmă că decizia vine ca răspuns la închiderea consulatului Chinei de la Houston în urmă cu câteva zile. Chinezii declară că decizia americanilor „a încălcat serios legea internațional și regulile de bază ale relațiilor internaționale”.

„Situația actuală dintre China și SUA este una pe care China nu vrea să o vadă, dar întreaga responsabilitate aparține Statelor Unite. Îndemnăm din nou autoritățile americane să revină asupra deciziei eronate pentru a crea condițiile revenirii la o relație bilaterală normală”.

Chengdu, un important centru diplomatic pentru statul american

Capitala provinciei chineze Sichuan din sud-vestul Chinei, Chengdu este un important centru diplomatic pentru statul american. Acesta acoperă o mare parte a țării, inclusiv Zona Autonomă a Tibetului. Unii oameni au venit cu propunerea ca Beijingul să poată decide închiderea consulatului din Wuhan, care se află în strânsă legătură cu cel chinez din Houston și cel mai recent consulat american deschis în China.

Din cauza pandemiei de coronavirus, niciun diplomat american nu mai lucrează acolo de câteva luni deja. Ceea ce înseamnă că ele două consulate mari ale SUA din China au fost fost scoase. Spre deosebire de cel al Chinei din SUA, care mai poate funcționa câteva ore, până la împlinirea ordinului de închidere de 72 de ore dat marți.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a propus că ar putea închide mai multe consulate chineze de pe teriroiul SUA, pe când oficialii FBI fac legături între consulate și spioni chinezi ascunși în inteior. În acest moement, procurorii federali sunt pe urma unei cercetătoare chineze, despre cae se crede că stă ascunsă de Beijing în consulatul de la San Francisco.

Legăturile dintre SUA și China s-au deteriorat cu rapiditate în acest an, din cauza unor probleme care s-au acumulat. Acestea au plecat de la pandemia cu noul coronavirus și echipamentele de telecomunicaţii Huawei până la revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi creşterea controlului autorităţilor de la Beijing asupra Hong Kong.

Adauga un comentariu