Actualitate

Prețul carburantului s-ar putea tripla dacă țițeiul rusesc va fi respins de occidentali

Publicat: 21 mart. 2022
Prețul carburantului s-ar putea tripla dacă țițeiul rusesc va fi respins de occidentali
Subiectul oricărui embargou petrolier este unul foarte complex, a afirmat purtătorul de cuvânt

Agenția de presă rusă, TASS, informează că astăzi, 21 martie, viceprimarul rus și ministru al Energiei, Aleksandr Novak, a transmis că prețul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, dacă ţiţeiul rusesc va fi respins de occidentali.

„Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia”, a afirmat Novak.

Cotația barilului de petrol Brent a crescut cu trei dolari

Luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu trei dolari, depăşind 111 dolari, după ce Reuters anunţa că statele membre UE analizează un posibil embargou asupra petrolului rusesc. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a crescut cu 3,65 dolari, ajungând la valoarea de 108,35 dolari.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat pe 8 martie interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, ca represalii la invazia Ucrainei, subliniind sprijinul politic puternic pentru această decizie care, a admis oficialul, va duce la creşterea preţurilor la energie. Şi Marea Britanie a anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale

Luni, 21 martie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargou asupra petrolului rusesc, care va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, dar nu va afecta şi Statele Unite. Subiectul oricărui embargou petrolier este unul foarte complex, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni ale Uniunii Europene care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Rusia să închidă marile conducte de gaze care alimentează Europa. UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti. În plus, Germania este şi cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.
Adauga un comentariu