International

Pretul lamailor va CRESTE

Publicat: 08 sept. 2014
Cultivatorii de lamai din Africa de Sud au decis sa-si suspende, in mod voluntar, exporturile spre Uniunea Europeana dupa descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja unor fructe, decizie care ar urma sa-i coste pe cultivatori o suma de aproximativ un miliard de rand, a anuntat luni Asociatia cultivatorilor de lamai din Africa de Sud.
Africa de Sud este cel de-al treilea mare exportator mondial de lamai, dupa Spania si Turcia. Exporturile cultivatorilor de lamai din Africa de Sud genereaza o suma de aproximativ trei miliarde de rand anual iar sectorul asigura 60.000 de locuri de munca directe in timp ce in perioada de varf a sezonului de cultivare si export, lunile mai-octombrie, 100.000 de oameni lucreaza in acest sector, transmite Reuters.

Citeste si: Iesenii exporta zeci de tone de fructe si legume

Asociatia cultivatorilor de lamai din Africa de Sud a estimat ca vanzarile pe piata din UE, care in mod normal este responsabila pentru jumatate din exporturi, vor scadea cu pana la 15% in acest an din cauza actiunilor luate impotriva bolii citrus black spot (CBS). Aceasta ciuperca provoaca pete negre pe coaja fructelor de portocal si alte citrice insa nu este periculoasa pentru oameni.
Stoparea exporturilor de lamai din Africa de Sud vine pe fondul unei productii reduse de citrice din Argentina, ceea ce va duce la o putere tot mai mica de a raspunde cererii din Europa. Astfel, pretul va continua sa creasca pana cand pe piata vor aparea lamaile din Spania, la inceputul sezonului rece.

Citeste si: Zeci de controale efectuate de specialistii in agriculturaloading...

Adauga un comentariu