National

Prețul petrolului a crescut, din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Cu cât s-au majorat tarifele

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prețul petrolului a crescut din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Cu cât s-au majorat tarifele
Prețul petrolului s-a majorat, din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

Marți, 25 ianuarie 2022, prețul petrolului a crescut cu minim 1,3% din cauza riscurilor geopolitice cauzate de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, ameninţările pentru infrastructura din Emiratele Arabe Unite şi dificiutlăţile OPEC+ de a respecta majorările lunare ale producţiei de ţiţei.

Analiştii au constatat că majorarea cotaţiilor petrolului a avut loc în ciuda evoluţiei negative a pieţelor de acţiuni şi a polisibilităţii ca Rezerva Federală a Statelor Unite să anunţe miercuri majorarea dobînzii cheie.

Prețul petrolului a crescut

Preţul petrolului Brent a crescut cu 1,3%, la 87,41 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului West Texas Intermediate s-a majorat cu 1,5%, la 84,52 dolari pe baril.

În 2021, prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, s-a apreciat cu 52%  și a ajuns la valoarea 77.78 de dolari, la sfârșitul anului. În același timp, prețul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, ajungând la suma de 75.21 de dolari.

Marți, oficialii administrației Biden au anunțat că Statele Unite se află în negocieri cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă reorientare a livrărilor către Europa, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

OPEC preconizează creșterea cererii globale

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) încearcă relaxarea treptată a reducerilor de producție implementate în 2020, an în care cererea de petrol s-a prăbușit. Pentru anul 2022, OPEC preconizează o creștere a cererii globale, cu 4.15 milioane de barili pe zi, până la nivelul de 100.8 milioane de barili pe zi, peste nivelul din 2019.

Rusia a declarat că urmăreşte cu mare îngrijorare situaţia, după ce Statele Unite au pus în alertă 8,500 de soldaţi, care urmează să fie trimiși în Europa dacă situația legată de Ucraina va escalada.

Luni, 24 ianuarie 2022, gruparea Houthi din Orientul Mijlociu, apropiată Iranului, a lansat un atac cu rachetă împotriva unei baze militare americane localizată în Emiratele Arabe Unite. Atacul a fost respins de sistemul de interceptare american Patriot, au spus oficiali americani şi saudiţi.

Situația din România

Studiile arată că ritmul actual de exploatare a resurselor petroliere și a gazelor naturale, acestea s-ar putea epuiza în aproximativ 22 de ani în ceea ce privește resursele de petrol și doar 9 ani rezervele de gaze naturale. Ultimele date arată că în România rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, în 2020, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent.

În timp ce cu privire la gazele naturale, raportul de rezerve dovedite şi producţie este de 9,1, în traducere înseamnă că România are rezerve certe de 100 de miliarde de metri cubi și o producţie de circa 8,7 miliarde cubi, în scădere cu aproximativ 9,8% față de anul precedent.

Analiștii sunt de părere că prețurile petrolului vor fi susținute de reticența guvernelor țărilor de a impune restricții la fel de severe ca cele care au afectat economia mondială în 2020.

„Dacă China nu va înregistra o încetinire semnificativă, şi în condiţiile în care capacitatea grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) de a majora producţia este clar limitată, nu văd motive pentru care cotaţia barilului de ţiţei Brent să depăşească nivelul de 100 de dolari în primul trimestru din 2021”, a apreciat Jeffrey Halley, analist la OANDA.

Adauga un comentariu