Local

Preturi nejustificat de mari la vanzare fata de pretul de fabricatie

Publicat: 24 feb. 1999
1

•”Bisnita cascavalului” infloreste in judetele Moldovei
•Specialistii in marketing agricol de la SCA Podu Iloaei deconspira „reteaua de business” a produselor lactate
•Buzunarele consumatorilor din Moldova sunt jefuite de venali engrosisti si detailisti

Si dupa noua ani de pretinsa economie de piata, ghidata dupa principiile comertului occidental, in Romania se constata nesocotirea legislatiei referitoare la protectia consumatorului fata de veracitatea unor comercianti lacomi dupa profituri nemeritate. Un exemplu elocvent in acest sens este diferenta scandaloasa care exista intre pretul de fabricatie al laptelui si cascavalului si cel de comercializare al acestor produse lactate.

Preturi umflate

Sub forma „aplicarii TVA” si a „adaosurilor comerciale”, comerciantii de tranzitie, organizati intr-o veritabila „retea de business”, aplica la vinzarea cascavalurilor preturi aberante. Victima acestor verigi intermediare – de la producatorul de lapte si fabricantul de cascaval si pina la consumator – este consumatorul din zona Moldovei si, in special, cel din judetul Iasi. Specialistii in marketing de la Statiunea de Cercetari Agricole (SCA) Podu Iloaiei au sesizat faptul ca moldovenii sint obligati sa plateasca preturi nejustificate, atunci cind prefera sa cumpere cascaval. Ing. dr. Gheorghe Gemene, cercetator stiintific la SCA Podu Iloaiei, a studiat, timp de mai multi ani mecanismele prin care cascavalul se vinde, in judetele Moldovei, la preturi artificial umflate.

Cascavalul din „pliscul ” MAA

Raportindu-se la principiile si normele ce guverneaza marketingul modern, ing. dr. Gh. Gemene a investigat circuitul laptelui (producator-fabricant cascaval – comerciant). Intr-un studiu stiintific de ultima ora, ing. dr. Gh. Gemene a efectuat cercetari de specialitate pentru perioada cuprinsa intre 1993-1998, pe structuri de proprietate individuale, asociatii agricole si societati comerciale. Acest studiu a fost oferit Ministerului Alimentatiei si Agriculturii, pentru ca executivul sa poata interveni in stoparea „bisnitei cu cascaval”. Studiul se intituleaza „Mecanismul aplicarii TVA si adaosurilor comerciale in cadrul circuitului laptelui in lantul agroalimentar (producator – consumator) si influentele verigilor intermediare (en gross-ist, detail-ist) asupra pretului de cost al laptelui”.

Pretul de productie – marit cu 65 % !

Cercetarile au vizat (citam): „aplicarea schemei concept a TVA-ului (22%) si a adaosurilor comerciale in circuitul laptelui de la stadiul de materie prima pina la cel de produs finit (cascaval)”. Cercetarile SCA Podu Iloaiei au fost efectuate in judetele Bacau, Neamt, Suceava, Botosani si Iasi. Potrivit rezultatelor obtinute, s-a constatat ca pretul real al produsului finit numit cascaval ar trebui sa fie cu mult mai mic decit cel practicat de anumiti en-grosisti si detailisti, mai precis cel cuprins intre 40-50.000 lei/kg. Din cele consemnate in raportul intocmit de ing. dr. Gh. Gemene, se observa adevarata dimensiune a „bisnitei cu cascaval” practicata in Moldova: „Din studiul de caz, rezulta ca datorita prezentei verigilor intermediare (en-grossist si detailist), in lantul agroalimentar al laptelui, pretul de productie privind cascavalul creste cu 65%, depasind puterea de cumparare a consumatorului. Fenomenul e cu atit mai accentuat cu cit numarul verigilor intermediare este mai mare”.

APCONS critica aberantul TVA

Aceste scandaloase „mecanisme de bisnita”, aplicate in comercializarea produselor lactate, fabricate in Moldova, au fost sesizate si monitorizate de catre Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APCONS) Iasi, al carei reprezentant si presedinte este Vasile Cazan. Referitor la „bisnita cascavalului”, presedintele APCONS Iasi declara: „Aceste calcule si studii de caz ale specialistilor nu surprind. La ora actuala, mecanismele de umflare ale preturilor, de catre engrosisti si detailisti, sint practicate la scara nationala intr-o tara in care se vorbeste putin sau deloc despre protectia consumatorului si legislatia in cauza. Ceea ce se petrece in Moldova cu bisnita cascavalului – ca sa folosesc o sintagma draga presei – denota faptul ca agentii economici, implicati in circuitul laptelui, speculeaza la singe situatia critica in care se afla consumatorul ce traieste intr-o Moldova saracita. Se pare ca numai o reala (dar deocamdata inexistenta) concurenta pe piata producatorilor de lapte si fabricantilor de cascaval, va determina disparitia acestor mecanisme. Dar mai cred ca si interventia MAA, printr-o reanalizare a TVA-ului aferent, ar fi binevenita pentru buzunarele consumatorilor”.

Adauga un comentariu