Diverse

Preturile au «bubuit» mai mult decat se astepta Mugur Isarescu

Publicat: 14 iun. 2018
6

Preturile din Romania au continuat sa creasca accelerat si in a cincea luna a acestui an, in ciuda asteptarilor Bancii Nationale ca ele se vor tempera dupa luna aprilie. O cauza este faptul ca desi BNR a oferit Guvernului bani ieftini pentru investitii, acestia au fost folositi pentru consum.

Scumpirile produselor au continuat sa galopeze, in luna mai a acestui an, in ritm chiar mai ridicat decat pana acum, informeaza adevarul.ro. In aprilie, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a fost de 5,2%, in crestere fata de martie, cand a fost 5%. Insa in luna mai ea a ajuns la 5,4%, cel mai inalt nivel din februarie 2013 pana in prezent a anuntat INS.Cartofii si fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult dintre toate produsele, cu peste 18% fata de luna decembrie a anului trecut. Au urmat, in clasament, legumele si conservele de legume, cu 13% mai scumpe. Si preturile gazelor naturale s-au majorat, cu circa 10% fata de decembrie. Combustibilii, biletele de avion si citricele au urmat in clasament, cu o scumpire de peste 5%. Energia electrica si tutunul/tigarile nu au fost exceptate, preturile fiind mai mari fata de decembrie cu aproape 5%, respectiv 3%. Au mai fost inregistrate scumpiri la carne de bovine (2,8%), produse de igiena si cosmetica (2,7%), dar si energie electrica (2,4%) si energie termica (2,1%). In schimb, scaderi de preturi au fost prea putine. Ouale s-au ieftinit cu circa 25%, iar zaharul cu circa 5%.

Avansul puternic al preturilor din luna mai a venit ca o surpriza, mai ales ca guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, spunea ca maximul scumpirilor va fi atins in luna aprilie. El declara, la inceputul lunii mai, ca „vom avea o umflatura” a ratei inflatiei in aprilie, bazata pe acciza la tigari, care s-a majorat. „Pana spre toamna vom avea o relativa plafonare, preturile vor fi extrem de calme, cu exceptia celor din aprilie unde avem tutunul”, a mai spus Isarescu. El dadea vina pe majorarea preturilor combustibililor si energiei.

Banii aruncati in piata s-au dus spre consum
Motivul pentru care rata inflatiei a continuat sa creasca, desi nici guvernatorul BNR nu se astepta, este ca insasi Banca Nationala a aplicat o politica de incurajare a consumului, sustin economistii. „Cauza inflatiei, mai ales inflatia care deja incepe sa fie una pe termen mediu si lung, redevine monetara”, spune profesorul de economie Cristian Paun pentru adevarul.ro. Acum, in piata, exista multi bani, adica lichiditate foarte mare, care produce efecte. Din ianuarie 2013 pana in aprilie 2018, masa monetara a crescut de la 219,3 miliarde de lei la 354,7 miliarde de lei. O crestere de peste 60%, in numai cinci ani. Acesti bani in plus in economie, spune Paun, au fost „o mana de ajutor” data de BNR guvernelor pentru a-i putea folosi in investitii. 

„Lichiditatea trebuia orientata mai degraba catre investitii, nu catre consum. Aici este de fapt ruptura intre Banca Nationala si Guvern. Pentru ca Banca Nationala le-a facut un cadou si ei nu l-au folosit cum trebuie, l-au folosit pentru pensii si salarii”, mai spune Cristian Paun, profesor de economie la ASE.

Creditele cu dobanda zero, garantate de stat, alt program populist
Guvernul a aprobat ieri programul de credite cu dobanda zero, garantate de stat, pentru persoane cu varste de la 16 la 55 de ani, care se afla intr-o forma de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala. „Continuam astfel sprijinul acordat tinerilor, asa cu ne-am asumat prin programul de guvernare. Beneficiarii programului sunt in primul rand tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 ani, care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant sau care efectueaza cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale. Acestia pot accesa un credit in valoare de 40.000 de lei cu dobanda zero, garantat in proportie de 80% de catre stat. Pot beneficia de acest program si persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani, care sunt in sistemul de invatamant sau care urmeaza cursuri de reconversie profesionala, pentru ca noi consideram ca si acestor persoane trebuie sa le dam o sansa. Aceste persoane pot beneficia de credite de 35.000 lei. Mai mult, toti beneficiarii pot beneficia in plus de 20.000 de lei daca este angajat sau se angajeaza in timpul derularii programului”, a declarat premierul Viorica Dancila.

Atat economistii, cat si asociatiile pentru servicii financiare, dar si reprezentantii studentilor si elevilor si-au exprimat dezacordul cu privire la acest program, inca de cand a fost facut public proiectul. Reprezentantii elevilor si studentilor au solicitat de urgenta sa fie chemati la consultari, ei considerand ca un astfel de program ar crea probleme precum scaderea masiva a bugetului alocat de statul roman pentru educatie, majorarea substantiala a taxelor de scolarizare si stimularea bancilor de catre stat pentru acordarea unor imprumuturi nesigure. Si economistii sunt sceptici.. „S-au gandit ca da bine la populatie un asemenea program. E o propaganda de doi bani, mizeaza pe faptul ca, de fapt, nu vor avea multi clienti, pentru ca nu are cine sa vina sa ia astfel de credite”, a declarat analistul economic Valentin Ionescu pentru ziare.com. 

Adauga un comentariu