Titlurile zilei

Prețurile la casele din Iași au explodat în plină pandemie de COVID-19. Unii clienți au plătit și 130.000 de euro pentru o casă care înainte de pandemie costa cu 10.000 de euro mai puțin

Publicat: 14 aug. 2020
Chiar dacă prețurile la casele din Iași au explodat din cauza pandemiei de COVID-19, clienții nu renunță la idee, iar dezvoltatorii imobiliari speculează piața
Prețurile la casele din Iași au crescut în plină pandemie de COVID-19 cu până la 10.000 de euro față de aceeași perioadă a anului trecut

Pandemia de COVID-19 a determinat o creștere substanțială a prețurilor la casele din Iași. Clienții cu copii vor să renunțe la apartamentele cu două sau trei camere și achiziționează vile în zona metropolitană a Iașului. Chiar dacă prețurile au explodat din cauza pandemiei, clienții nu renunță la idee, iar dezvoltatorii imobiliari speculează piața. Astfel, dacă o casă se vindea în anul 2019 cu 70.000 de euro, în prezent prețul a crescut la 80.000 de euro

Pandemia de COVID-19 a determinat o creștere substanțială a prețurilor la casele din Iași. Ieșenii au ales varianta mutării la țară, chiar dacă scot mai mulți bani din buzunar pentru locuința mult visată. Una dintre ieșencele care vrea să se mute la casă, la țară, este Laura Lișman. Ieșeanca are doi copii și spune că a „urmărit” o casă din zona Uricani, Iași.

„Acum 2-3 ani, când ne-am dus să o vedem, era 65.000 de euro. Acum e cu 5-6.000 de euro mai scumpă. Acolo se construiesc mai multe case, e o zonă cu multe case. Noi intenționăm anul acesta, cât mai repede, să ne mutăm la casă. A fost foarte greu cu doi copii, să ne descurcăm la apartament cu două camere, la etajul 8”, spune Laura Lișman.

Ionuț Roșca: „Dezvoltatorii imobiliari nu se așteptau la acest val de cereri din partea clienților”

Specialiștii în domeniul imobiliar din Iași susțin că prețurile la casele din Iași au explodat din cauza cererii mari din partea clienților.

„Au crescut prețurile caselor în fiecare zonă din Iași. Este normal, având în vedere că există cerere. Dezvoltatorii imobiliari nu se așteptau la acest val de cereri din partea clienților care vor să își cumpere o locuință în afara orașului. Dacă proiectele erau la început și dezvoltatorii nu se grăbeau să le finalizeze, din cauza cererii din partea clienților grăbesc lucrările de construcție. Sunt clienți care semnează contractele acum și se pot muta în casa cumpărată peste 6 luni. Sunt dispuși să aștepte pentru că nu știu ce se va întâmpla cu pandemia”, spune Ionuț Roșca, agent imobiliar.

Prețurile la case au crescut cu până la 10.000 de euro față de aceeași perioadă a anului 2019

Astfel, dacă o casă se vindea cu 70.000 de euro în anul 2019, acum aceeași locuință costă 80.000 de euro. Ieșenii își vând apartamentele și sunt dispuși să plătească mai mult pentru a se muta la casă, chiar dacă e vorba de o diferență de 10.000 de euro, pentru că vor să se mute cât mai repede la curte.

„Vor să fie liniștiți. Au copii și speră că, mutându-se la casă, vor reduce riscul de a se îmbolnăvi. Nu știu ce va fi cu pandemia de COVID-19. Unii au vândut apartamentele cu două, trei camere, au mai luat un împrumut și au plătit pentru casa dorită. Se vând și cu 70.000 de euro, și cu 130.000 de euro. Nu prea stau să se gândească mult, pentru că vor cu orice preț să fie departe de aglomerația orașului”, susține Cristian Ionașcu, agent imobiliar.

Cristian Ionașcu, agent imobiliar: „Au plătit 90.000 de euro și s-au mutat la casă imediat”

Agentul imobiliar mai spune că recent a fost cu o familie cu doi copii să viziteze mai multe case și aceștia au ales-o pe cea mai scumpă.

„Ei aveau un apartament cu 3 camere, în zona Copou, o zonă foarte bună. Au cedat apartamentul unor rude venite din străinătate, au mai împrumutat 20.000 de euro de la bancă și apoi au cumpărat casa din Miroslava. Au plătit 90.000 de euro și s-au mutat la casă imediat. Acolo se construiește mult încă de anul trecut și dezvoltatorii care au construit apartamente acum s-au reprofilat și construiesc case. Se mai construiește și în celelalte zone de lângă Iași. Oricine merge prin jurul Iașului poate să observe că apar case noi”, mai spune Cristian Ionașcu.

Case scoase la vânzare cu prețuri cuprinse între 50.000 și 185.000 de euro, în mai multe zone din Iași

Prețurile mari la case pot fi urmărite și pe site-urile cu anunțuri de specialitate. Proprietarii de case le vând cu prețuri cuprinse între 50.000 și 130.000 de euro, în funcție de dotări și zona unde se află casa. Astfel, o casă cu 3 camere, cu 90 de metri pătrați, se vinde în Valea Adâncă cu 85.000 de euro. În zona Breazu, o vilă costă și 90.000 de euro. Tot o vilă cu 4 camere se vinde și în Valea Lupului, dar prețul este mai mare, oferta de vânzare fiind de 110.000 euro. O casă cu 4 camere, de la Miroslava, cu o suprafață de 220 de metri pătrați, se vinde cu 185.000 de euro. O casă din Lunca Cetățuii, cu o suprafață de 110 metri pătrați, costă 95.000 de euro.

Comentarii
 • Articol de cacao, scris la comanda.
  O casa nou construita de escrocii imobiliari, numiți pompos și fals, dezvoltării imobiliari, nu trece de 400 euro metrul patrat. Plus valoarea terenului. Dar mare atenție!
  Sunt construite foarte prost și deja clienții au multe probleme din cauza viciilor de construcție.
  Materiale de proasta calitate, lucrări și finisaje de foarte proasta calitate, astfel încât cumpărătorul trebuie sa mai scoată bani din buzunar sa repare, cât de cât, ce a greșit constructorul Dorel, plătit la negru.
  Poate totuși rezolva procurorii cu escrocii din mafia imobiliară, să poata și oamenii să cumpere imobile construite bine, la preturi corecte. Și la mafia agențiilor imobiliare ar trebui sa se gândească procurorii, că au și aici mult de lucru.
  Mergeți la o firma de asigurări înainte de a achiziționa imobilul și luați agentul la fata locului și întrebati-l care este prețul despăgubirii plătite de Societate, in cazul unui dezastru. Veți observa diferența uriașă de valoare. Diferența de valoare sunt bani aruncați în vânt.

 • Bine punctat Daniel!!! Jmechrii cer, fraierii platesc. Lucrez la inspectie in cadrul ANAF si am fost la multi dezvoltatori in control. Totul este din Dedeman…gresie la 35 lei mp ei o bind cu 90 lei mp. O casa nu trece de 300€ la gata….vinzare cu 1200€ mp.
  Suveica Zamosteanu

 • Astea sunt case ? Astea sunt preturi ?
  Am un prietenar care sta la Petru Poni, Gabi il cheama. Un taranus venit de la sat la oras, a avut el un cazan/gunoi de BMW seria 7, vai de ea masina.
  A zis in felul urmator, bagi 40.000 45.000 euro (materiale/manopera + teren) si scoti aproape 70.000 75.000 euro.
  Munca la negru bineinteles, 2 3 angajati pe acte, restul de 10 la negru ca sa te scoti si uite asa faci banul de pe fraieri.
  Le face fix cum vor fraierii. Are pile si relatii absolut peste tot.
  Astia sunt dezvoltatorii imobiliari ai Moldovei si sa fim sinceri, ce naiba facea la el in sat ? Ce viitor avea ? Dadea la sapa ?
  Si sa fim franci, marea majoritate care cumpara panaramele astea de case, sunt dracii de IT-isti, care daca cred ca stiu sa foloseasca un calculator, deja se vad ca stiu toate informatiile posibile si imposibile despre ceea ce cumpara.
  Dar sa-i lasam sa cumpere de-al de Zamosteanu, Bolobita, Niculita, care acusica stau pe arest.

 • Numai bzi poate sa faca reclama cu prețuri umflate,nu cumva si cineva de la conducere vinde astfel de case paguboase? Ia spuneți voi,de ce nu vb adevarul pina la capat

 • Nu se vinde chiar toate casele.
  Vila Ciampionului Ofrodel zace de ani zece nevanduta, nefolosita, piscina e goala, crama a secat si tatuata s-a inturnat.
  Nu vrea nimeni un analizor de gaze din zestrea Ciampionului ? E ieftin, nu costa cat o casa, plus ca de banii aia se pot cumpara candele aniversare.

 • Pe casa aia + teren vrea 1,5 milioane euro.
  Dar ficiora-su nu mai vrea sa o vanda, pentru ca si-a deschis o afacere cu legume/fructe.
  Cineva i-a oferit 1 milion de euro, dar a renuntat la oferta.
  Greu de crezut ca face banii, poate ca zona da, dar se duce in cap piata imobiliara ..

 • Cum sa faca casa aia 1,5 mil euro ? Nici 1,5 mil lei nu merita.
  Nelocuita de 10 ani, instalatiile sunt praf, calorifere sparte, bateriile intepenite, usi deformate,gresia sparta, infiltratii de apa, mucegai, igrasie.
  Nici banca nu a putut sa o vanda.
  Zona e buna ca si priveliste (cata mai e), dar tot faci o ora buna pana in centru.
  Mai bine pentru el in Tatarasi, la aer curat. Vara chiar si pasarelele ciripesc.

 • Nu este adevarat ca preturile la case au crescut. Articol executat la comanda. Preturile au scazut mult si vor mai scadea dupa 1 ianuarie 2021.

 • Multe păreri, multe aiurea. In 2016 am luat casa in Lunca Cetatuii. Parter la gata 85mp (2dormitoare, bucatarie, living, casa scării) plus mansarda la rosu dar pregătită pt investiție (ferestre, casa scării, tevaraie, electric trase). De la zero. Toate utilitatile inclusiv canalizare. Atunci era 58 mii de euro cu 380mp de teren. In 2020 același model de casa, micșorată la 75mp, cu teren de 300mp este 70mii de euro. Dormitoarele f mici de 3×3. Ghici ce? In urma cu o lună a finalizat de vândut 9 bucăți. What? Preturile clar au crescut, însă cumpărătorii greșesc că i-au așa ceva. Nu știu în ce condiții a fost construită. Și alta problema evaluatorii băncilor mituiți sa de-a ok la împrumuturi pe imobile ce nu au valoare corecta. Dezastrul e gata. Eu de 3 ori am vrut sa mă retrag din tranzacție deoarece dezvoltatorul făcea buleala. A fost omul ok insa și a cedat de la el făcând totul așa cum e normal. La restul așa cum știa el mai bine. Buleala ce nu se vede.

 • Preturile intradevar au crescut, calitatea lucrarilor insa nu. Se fac din ce in ce mai multe duplexuri, insiruite sau chiar blocuri pentru un profit mai mare pe un teren mai mic si de aici si preturile la teren sunt mai mari.
  Cat fac aceste case in realitate? Cel putin 20-25% mai putin, dar atat cat exista cerere pretul actual se justifica. PUNCT. E piata liberă.
  Ce se poate corecta? De ce nu exista pe langa evaluatorul de la banca si un inginer structurist, un inginer in instalatii hidro si unul pe electric? La executii sunt etape facute in totala bataie de joc. Daca te uiti in strainatate nu iti da autorizatie pana nu e totul executat conform normelor tehnice. La noi e praf. Daca evaluatorul bancii da ok-ul, restul sunt detalii. Treaba cumparatorului ca nu funtioneaza cum trebuie incalzirea, ca instalatia electrica e aiurea calculata si facuta prost, ca betonul se macina sau gresia sare ca s-a lucrat pe inghet etc. Concluzia, in Romania e paradisul constructorilor care fac sume si profit net superioare fata de alte tari, dar cu o investitie mult, mult mai mica.
  Pretul este o ecuatie in care intra constructorul (materialele, mana de lucru), banca, agentia imobiliară (mic intermediari) si compăratorul. De ce in 2-3 ani vedem o crestere cu aproape 15% cu toate ca ROBORUL nu a fost unul din cele mai prietenoase pentru clientii care achizitioneaza o casa. Avem cea mai mare dobanda la credit imobiliar din Europa. De ce?

 • Fraier nu e ăla care cere e ăla care dă. Nu vă mai grăbiți cu cumpărat casele. In 6 luni o să stea cu ele și o să te roage să cumperi la 50%. Să audă și ăia din VS, BT, NT, BC care s-au înglodat în datorii pe 30 de ani pt cutii de chibrituri de 45 m.p. fără parcare, la blocuri pe toate dealurile si fără canalizare, în mansarde și la demisol.

 • La Miroslava se face evaziune maxima! Vand case pe numele muncitorilor, nu platesc nimic la stat. Cei din Urbanism ii stiu si ii cunosc, dar SPAGA e mai ceva ca la Iasi! Nita ii lasa, ca asa creste comuna, dar dezvoltatorii uita sa platesca!!!
  Diicot…. La Miroslava cand veniti???

 • Niste mascarici acesti autointitulati dezvoltatori imobiliari. Niste hoti cu cate o gasca de mincitori prafuiti care vor sa se imbogateasca pe spatele prostilor care pompeaza bani in toate casele de pe dealurile de pe langa Iasi.

Adauga un comentariu