Local

Preturile la terenuri sunt intr-o continua scadere

Publicat: 09 ian. 2009
1

• Unul dintre factorii care au determinat aceasta descrestere de preturi este faptul ca bancile nu mai acorda credite atat de usor, dar si faptul ca in ultimul timp au scazut si preturile materialelor de constructii

Preturile terenurilor din Iasi si din jurul acestuia au scazut in ultima perioada cu circa 35 la suta. Unul dintre factorii care au determinat aceasta descrestere de preturi este faptul ca bancile nu mai acorda credite atat de usor, dar si faptul ca in ultimul timp au scazut si preturile materialelor de constructii.

Oferta de terenuri in Iasi este formata preponderent din suprafete relativ mici, respectiv 500 – 3.000 metri patrati, sau foarte mari, intre 5 si 10 hectare, acestea din urma apartinand fostelor zone industriale care se preteaza perfect pentru dezvoltari imobiliare de mari dimensiuni. Asadar, pretul unui metru patrat de teren intr-o zona industriala incepe de la 8 Euro pe metru patrat si se opreste la circa 120 Euro pe metru patrat, in functie de utilitatile pe care le prezinta terenul respectiv. Utilitatile pot consta in racordare la curent electric, caz, apa, canalizare, drum asfaltat. Astfel, cele mai ieftine terenuri imobiliare se gasesc in zona Rediu, respectiv intre 7 si 23 Euro metru patrat, iar cele mai ridicate preturi sunt in zona Pacurari, intre 50 si 120 Euro pe metru patrat. Inainte de scaderea preturilor, aceste terenuri puteau fi achizitionate cu circa 30-35 Euro mai mult pe metru patrat. Piata terenurilor rezidentiale din afara orasului s-a dezvoltat constant pe zona Bucium, Breazu, Miroslava, Valea Lupului, Tomesti, Lunca Cetatuii fiind cele mai cautate pentru achizitii de loturi individuale.

Datorita faptului ca majoritatea acestor locatii se confrunta cu problema lipsei utilitatilor sau o parte a acestora, pretul unui metru patrat de teren variaza intre 2 Euro si 90 Euro. Aceste preturi variaza si in functie de pozitia terenurilor, respectiv intravilan sau extravilan. Cu toate acestea, cele mai scumpe terenuri sunt in zona Bucium, respectiv intre 25 si 200 Euro pe metru patrat, zona Galata, cu preturi cuprinse intre 65 si 180 Euro pe metru patrat, si Copou, cu preturi cuprinse intre 100 si 180 Euro pe metru patrat.

Comentarii
Adauga un comentariu