Magazin

Preturile organelor umane comercializate ilegal in lume

Publicat: 29 iul. 2009
1

Comertul cu organe si fluide ale corpului uman, ilegal in unele tari, dar posibil prin intermediul unor companii care ofera bani in schimbul acestora pe Internet, pare sa ridice autoritatilor problema platirii donatorilor pentru incurajarea acestora, relateaza The Guardian in pagina electronica. Acest tip de comert este ilegal in Marea Britanie. Insa, din cauza numarului mic de donatori de sange si de sperma, dar si din cauza anularii statutului anonim al donatorilor in 2005, autoritatile incearca sa ofere sume de bani pentru a incuraja donatiile. Donatorii pot primi sume maxime de circa 290 Euro in contul unor cheltuieli. Cotidianul prezinta, de asemenea, o lista cu organele si sperma donate in lume si sumele la care se pot astepta in schimbul acestora.

Sange

In Marea Britanie exista traditia donarii de sange ca parte a indatoririlor civice, in timp ce in unele tari donatorii de sange sunt platiti. O clinica din Stuttgart (Germania) ofera circa 23 Euro pentru o donatie si impune o limita privind cantitatea de sange donata de o persoana intr-o anumita perioada de timp. In Statele Unite exista aproximativ 400 centre de donare de sange, sumele oferite fiind cuprinse intre 9 si 35 dolari pentru o donatie. Unele centre medicale americane platesc, de asemenea, 50 dolari pentru donarea de trombocite.

Maduva de oase

In Statele Unite, cateva institutii de cercetare in domeniul cancerului platesc pentru donarea de maduva de oase si de leucocite, in cadrul unor proceduri clinice. Un centru medical din California platea studentilor locali, potrivit unor relatari de presa din 2005, suma de 200 dolari pentru 50 centimetri cubi de maduva de oase, in timp ce pentru o procedura de prelevare de leucocite, care dureaza patru zile, platea 750 dolari.

Rinichi

Presa americana a prezentat saptamana trecuta cazul unei persoane suspecte in cadrul unei anchete de coruptie din New Jersey, care i-a spus unui politist sub acoperire ca ar participa la o retea de trafic de organe de zece ani si ca, in prezent, pretul unui rinichi este de 150.000 dolari. Aceasta a reluat, de asemenea, dezvaluirile cu privire la o retea internationala de trafic cu rinichi, care procura organe de la donatori din India si Pakistan pentru sume cuprinse intre o mie si doua mii de dolari, destinate exclusiv unor primitori din Occident, in schimbul unui profit considerabil. Ficatul si splina ar fi, de asemenea, organe de vanzare, dar informatiile cu privire la existenta unui trafic in acest sens sunt extrem de rare.

Sperma

In Romania, unde plata donatiilor este legala, o clinica din Timisoara ofera donatorilor circa 40 Euro pentru o donatie. Aproximativ 100 de muncitori de la o fabrica din Campulung s-au oferit sa vanda sperma unei clinici de fertilizare, pentru a reduce astfel datoriile companiei lor. In Statele Unite, un donator poate sa castige intre 40 si 120 dolari pentru o donatie, dar trebuie sa indeplineasca anumite conditii, si anume sa aiba varsta de pana in 45 de ani si sa treaca de un chestionar de sanatate (cu privire la boli psihice, consumul de droguri, boli cu transmitere sexuala, istoricul familiei in privinta cancerului). Unele banci de sperma americane accepta donatori cu un anumit coeficient de inteligenta.

Ovule

Potrivit conducatorului Autoritatii britanice in domeniul Fertilizarii Umane si Embriologiei, Lisa Jardine, o femeie britanica poate sa primeasca circa 3.400 Euro pentru donarea de ovule. In India, unde aceasta piata este nereglementata, un ovul poate fi vandut in schimbul unor sume cuprinse intre 580 si 8.100 Euro, in functie de nivelul etic al clinicii si de nivelul educatiei donatoarei. In Statele Unite, in prezent exista un anunt in presa si pe Internet, in zona New York, potrivit caruia „se cauta o donatoare evreica de catre un cuplu de evrei iubitori, pentru pretul de peste 20.000 dolari. Toate cheltuielile incluse”. In general sunt cautate donatoare cu varste intre 18 si 30 ani, care trebuie sa accepte tratamente hormonale inainte de prelevarea a 10-15 ovule, sub anestezie.

Adauga un comentariu